SRPSKI RAJ KOJI PRIVLAČI NA STOTINE POSETILACA Na obalama Petnice kod Užica smešteno je 16 ribnjaka, prelepi vodopadi i kaskade

Jelena Vamović

10:54

Turizam 0

Poznato po pećini koja ima najveći ulaz na Balkanu, selo Potpeć i ove godine našlo se na mapi domaćih turista.

SRPSKI RAJ KOJI PRIVLAČI NA STOTINE POSETILACA Na obalama Petnice kod Užica smešteno je 16 ribnjaka, prelepi vodopadi i kaskade
shutterstock

 

Udaljeno je 14 kilometara od centra Užica i vrlo često ga obilaze i putnici koji krenu da svoj odmor provedu na Zlatiboru ili Crnoj Gori. Put vas prvo vodi kroz živopisnu Zlakušu, nadaleko čuvenu po vrsnim grnčarima, nakon čega stižete u zelenelom ušuškanu Potpeć. Nalazi se na obalama reke Petnice koja izvire upravo iz pećine.

Rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„To je reka ponornica koja izlazi iz pećine i teče kroz selo, da bi se na kraju ulila u Đetinju. Celim svojim tokom stvara živopisne pejzaže, fenomenalne za odmor u vrelim letnjim danima. Njen huk vas opušta i smiruje. Oduvek je bila izvor života u ovim krajevima iako je dugačka nepuna dva kilometra. Bogata ribom predstavljala je jedini spas našem narodu koji se za vreme vladavine Turaka od neprijatelja krio u Potpećkoj pećini“, rekla je za RINU Ana Lazaraveć iz Užica koja vikende, kako kaže, najradije provodi upravo u ovom selu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Todić (@sarche_jea)

U gornjem toku reke Petnice javljaju se specifične kaskade, na početku veoma male, tek nakon nekoliko stotina metara one prerastaju u veoma lepe vodopade. Najveći je visok oko osam metara. Nadaleko je poznata kao izuzetno čista i bogata ribom, tako da je na njenim obalama već decenijama načičkano nekoliko ribnjaka.

 

“Već decinijama unazad ovde postoje ribnjaci, a ja sam nastavila porodičnu tradicuju, kao i moji rođaci. Reka Petnica jako je pogodna za uzgoj ribe, zbog njene temeparture koja se čak i u zimskim mesecima kreće između osam i dvanaest stepeni. Nikada ne ledi i to je jako važno za opstanak ribe. Iako na Petnici ima čak šesnaest ribnjaka, posla ima za sve nas. Da bi riba bila dobra i kvalitena mora redovno i kvalitetno da se hrani, a o higijeni i čistoći bazena mora da se vodi računa svih 12 meseci u godini“, kaže Milica.

Rina.rs

 

Ako je suditi po pupunjenosti i nemogućnosti da ovde pronađate parking mesto svi ribnjaci rade odlično, a domaćini su ne želeći da veliki potencijal propada otvorili i svoje restorane u kojima se tokom sezone traži mesto više.

Selo Potpeć svakako je najposećenije u vreme posta, pa se na većini ribnjaka čeka red i unapred zakazuju termini, kako kupci kućama ne bi otišli praznih ruku.

Rina.rs

 

„Za Nikoljdan je ubedljivo najveća potražnja i vrlo često svi ribnjaci tada ostanu pusti. Koliko god da je ima, sve se proda. Ljudi iz svih obližnjih gradova i opština, ovde naručuju, ali imamo kupce i iz Beograda i Novog Sada. Dobar glas daleko se čuje“, rekla je kroz osmeh Milica.

Rina.rs

Komentari(0)

Loading