BISER BRANIČEVSKE EPARHIJE SRASTAO SA PRIRODOM Jedan od najpoznatijih srpskih duhovnika i mudraca počiva u ovom manastiru

Jelena Vamović

09:30

Turizam 0

Jedno od najskrovitijih mesta u Srbiji sasvim sigurno je manastir Vitovnica.

BISER BRANIČEVSKE EPARHIJE SRASTAO SA PRIRODOM Jedan od najpoznatijih srpskih duhovnika i mudraca počiva u ovom manastiru
shutterstock

 

Udaljen je desetak kilometara od Petrovca na Mlavi, a smešten u bujnom zelenilu ispod stene Stubik, na desnoj obali reke Vitovnice, pri njenom izlazu iz klisure zvane Skop.

Ne zna se tačno kada je izgrađen jer nije pronađena osnivačka povelja. Prema određenim predanjima, manastir je podigao kralj Milutin nakon što je savladao odmetnute tatarske razbojnike – braću Drmana i Kudelina, koji su harali u Braničevskom okrugu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Manastirska crkva posvećena je Uspenju Bogorodice. U naosu crkve nalazi se kamena ploča sa natpisima na staroslovenskom i starojermenskom jeziku, koja datira iz 1218. godine, a zapravo predstavlja ktitorski zapis. Prvobitni ikonopis nije sačuvan, izuzev u kupoli, ali i njega su, kao i većinu fresaka u crkvi, popravljali čuveni ikonopisci braća Markovići, pa je izgubio originalni karakter.

Boje su žive, a ljudske figure vešto i prirodno izvedene. Braća Markovići su u slikarstvu uglavnom sledili akademski izraz sa romantičarskim prizvukom. Crkva je građena u moravskom stilu; malih je i skladnih proporcija, ozidana kamenom, krečnim malterom, i sa vrlo malo opeke.

shutterstock

 

Manastir Vitovnica je više puta paljen i uništavan. Poslednji put ga je obnovio Hadži Stefan Bojović, 1856. godine, i tom prilikom na crkvi su dozidani priprata i zvonik. Manastirska biblioteka je dva puta teško stradala – prvi put od Bugara u srednjem veku, a drugi put 1941. godine. Srećom, sačuvano je Vitovničko jevanđelje, koje je u šesnaestom veku Vuk Kondo okovao zlatom i srebrom. Po njemu nosi naziv ulica u samom centru Beograda – Kondina ulica.

Otac Tadej, jedan od najpoznatijih srpskih duhovnika i mudraca, postavljen je 1962. g. za igumana Vitovnice, u kojoj je službovao i živeo sve do svoje smrti, 2003. godine. Njegov grob u dvorištu manastira smatra se svetim mestom jer je među pravoslavnim vernicima prepoznat kao savremeni svetitelj.

 

shutterstock

Manastir Vitovnica na mapi:

Komentari(0)

Loading