NEPOKRETNO KULTURNO DOBRO Crkva kao jedan od karakterističnih primera srpske sakralne arhitekture s kraja XIX veka

Jelena Vamović

12:21

Turizam 0

Prelepo crveno zdanje u Smederevskoj Palanci čija lepota i prefinjenost svedoče o umetnosti ovog kraja.

NEPOKRETNO KULTURNO DOBRO Crkva kao jedan od karakterističnih primera srpske sakralne arhitekture s kraja XIX veka
Foto: Wikipedia

 

Crkva Svetog Preobraženja u Smederevskoj Palanci, kao jedan od karakterističnih primera srpske sakralne arhitekture s kraja 19. veka, podignuta je u periodu od 1865. do 1890. godine, kao nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture.

U osnovi je podužna jednobrodna građevina podeljena na oltarski prostor, naos koji je u predoltarskom prostoru proširen pevnicama sa severne i južne strane i pripratu sa galerijom i zvonikom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Foto: Wikipedia

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Dekoraciju fasada karakterišu naglašen dvopojasni sokl, stilizovana malterska obrada koja imitira zidanje u pravilnom slogu, friz slepih arkada ispod krovnog venca, sa akcentom na tri kupole nad naosom i pevnicama i vitki zvonik nad pripratom. Duh Hanzenove škole najuočljiviji je u razbijanju monotonije fasada postavljanjem u belom kamenu klesanih ulaznih portika sa baldahinom i prozorskih otvora u vidu bifora, trifora, kvadrifora i rozeta.

Foto: Wikipedia

 

Živopis i ikone na ikonostasu radio je 1902-1903. godine Steva Todorović, jedan od najznačajnijih predstavnika srpskog romantizma, sa suprugom Poleksijom i slikarima svoje slikarske radionice.

Izbor tema izvedenih kompozicija, rađenih tehnikom ulja na grundiranoj podlozi, usaglašen je sa simbolikom prostora, pa su tako uz scene sa biblijskom i istorijskom tematikom zastupljeni i paradni portreti svetovnih i crkvenih velikodostojnika. Ikonostas palanačke crkve pripada tipu visokih razvijenih ikonostasa sa neoklasicističkim elementima. Od četrdeset i jedne ikone raspoređene u četiri zone, trideset i osam oslikao je Steva Todorović.

Crkva poseduje vredne primere ikona, bogoslužbenih knjiga, sasuda i crkvenog mobilijara.

Foto: Wikipedia

 

Crkva Svetog Preobraženja na mapi:

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading