NEKAD RUKAVAC DUNAVA DANAS NAJLEPŠI DEO NOVOG SADA Park sa prelepim jezerom i dosta biljnih vrsta

M. M.

19:00

Turizam 0

Uređenje zemljišta za Dunavski park započeto je 1895. godine na velikoj livadi gde su se do tada održavali veliki godišnji vašari.

NEKAD RUKAVAC DUNAVA DANAS NAJLEPŠI DEO NOVOG SADA Park sa prelepim jezerom i dosta biljnih vrsta
Shutterstock

 

Najlepši deo Novog Sada je definitivno Dunavski park koji se prostire na preko 30 000 kvadratnih metara, ali je na tom mestu nekad bio rukavac Dunava koji nimalo nije podsećao na uređene prostor.

Kada je dobio status slobodnog grada 1748. godine Novi Sad je počeo ubrzano da se razvija. Smešten u blizini najjače tvrđave u tom delu Evrope i ujedno na najvećoj reci grad se ubrzano razvijao, a sredinom 19. veka došlo je do preuređivanja i izgradnje tokom kog je današnje jezgro grada dobilo svoj izgled.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uređenje zemljišta za Dunavski park započeto je 1895. godine na velikoj livadi gde su se do tada održavali veliki godišnji vašari. Stoga je i ledina na kojoj je počelo uređenje parka zvala vašarište.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Gde za vikend? Srbija u ❤🚴‍♂️🚘 (@vikend.beg)

Kada je određeno da se uredi park, 1895. godine najpre je nasuta zemlja u depresijama sa muljevito-peskovitom podlogom. Jedino je na najnižoj koti, 76 m nadmorske visine, ostala bara, koja je kasnije ozidana, te je nastalo jezero sa malim ostrvom nazvanim „Eržebet“, na kojem je zasađena žalosna vrba u spomen na austrougarsku caricu koja je ubijena 1898.

U centralnom delu parka nalazi se jezero sa malim ostrvom u sredini. Jezero se povremeno poribljava. Jezero je generalno rekonstruisano 1978. godine, kada je u njega stavljen par labudova i nekoliko pataka.

Dunavski park krase mnogobrojne i retke vrste drveća: lešnika, platana, breza, srebrne lipe, divljeg kestena, jablana, jela, čempresa, tuja, bora… U njemu se nalazi i veoma lep i redak piramidalni hrast lužnjak, koji je stavljen pod zaštitu. Park ukrašava i veliki broj vrsta šiblja: šimšira, žutike, japanske dunje, crvenog drena, kleke…

U svakom slučaju, Dunavski park više od jednog veka odoleva vremenu i predstavlja pravu oazu mira u centru Novog Sada. On predstavlja i jedan od zaštitnih znakova Novog Sada, nezaobilazan i na razglednicama grada.

 

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Novi Sad Tourism organisation (@novisad.travel)

Komentari(0)

Loading