NAJLEPŠE IZETIŠTE U SRBIJI Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, mir i tišinu, onda je podnožje Južnog Kučaja mesto za vas

Jelena Vamović

20:00

Turizam 0

Grza je izletište i vikend naselje koje se nalazi u blizini Paraćina.

NAJLEPŠE IZETIŠTE U SRBIJI Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, mir i tišinu, onda je podnožje Južnog Kučaja mesto za vas
shutterstock

 

Naziv „Grza“ nastao je od istoimene reke koja izvire iz vrela, na nadmorskoj visini od 480 metara, pri dnu planine Južni Kučaj. Dužina reke iznosi 23 kilometara.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na izletištu Grza možete posetiti dva jezera, jedno manje, napravljeno uz pomoć betonske brane, dok se kod vrela nalazi još jedno veće i dublje jezero. Iako je voda hladna za kupanje i ne postoji plaža leti možete zateći par kupača koji su uglavnom meštani Paraćina ili sela Izvor. Tokom leta ovde puno ljudi dolazi na kampovanje ili na jednodnevni izlet, tako da je u toplijim danima ovde teško naći mesto za piknik.

shutterstock

 

Na ovom izletištu postoje dva vidikovca. Uspon do vidikovca traje 30 minuta, a sve vreme se ide kroz šumu, i  dobro obeleženom stazom. Ono što ne smete izostaviti ukoliko se odlučite da posetite ovo mesto svakako je manastir Lešje to jest, manastir Pokrova Presvete Bogorodice. Na steni iznad manastira nalazi se krst koji je osvetljen.

shutterstock

 

Vrelo Grze je 2013. godine proglašeno kao Spomenik prirode, zaštićeno područje treće kategorije odlukom Skupštine opštine Paraćin. Na inicijativu lokalne samouprave, Zavod za zaštitu prirode Srbije kategorizovao je „Vrelo“ kao značajno prirodno dobro.

shutterstock

 

Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, mir i tišinu, onda je svakako podnožje Južnog Kučaja, pored rečice Grze, pravi izbor za vas. Šarolik pejzaž zelene i plave boje koje se konstantno prepliću, huk vode na samom izvoru, prelepe brojne kaskade, donje i gornje jezero koja obiluju potočnom i kalifornijskom pastrmkom, čistoća vode i prijatna atmosfera zaista ostave utisak na svakog posetioca.

 

Grza na mapi:

Komentari(0)

Loading