RAJ KOD PARAĆINA Izletište kod jezera Grza

18:43

Turizam 0

Vrelo Grze je izletište kod Paraćina koje je do skoro bilo posećeno uglavnom od strane lokalnog stanovništa, ali zbog svoje lepote sve više privlači posetioce iz cele Srbije. Izletište Grza se nalazi 18 km od Paraćina.

RAJ KOD PARAĆINA Izletište kod jezera Grza
Printscreen

Reka Grza izvire u podnožju planine Južni Kučaj, a duga je 23km. Vrelo Grze je izuzetne lepote, a reka stvara i dva jezerceta plavo-zelene boje i kristalno čiste vode.

Grza je poznata i kao raj za pecanje jer je izuzetno bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom.

U blizini se nalazi i manastir Lešje koji takođe možete posetiti ako se odlučite za jednodnevni izlet.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

RAJ KOD PARAĆINA Izletište kod jezera Grza Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Gde se nalazi/ Kako doći?

Izletište Grze je udaljeno 18 km od Paraćina, a do njega dolazite kada krenete putem ka Zaječaru. Videćete putokaze za Grzu kao i za hotel i restoran Koliba, koji se nalazi na početku puta ka izletištu. Od Beograda je udaljena 177 km a od Niša 98 km.

Od restorana Koliba možete nastaviti još par kilometara autom ili krenuti pešice. Put vas vodi uz reku Grzu, staze su uređene i postavljene su informativne table. Nailazite na prvo tzv. Donje jezero čije će vas boje ostaviti bez daha. Po lepom vremenu, jezero predstavlja spektar najlepših nijansi plave i zelene. Pored jezerceta postoje i klupe, ‘pečurke’ za odmor i prostor za roštiljanje.  U nastavku staze ubrzo dolazite i do Gornjeg jezera.

Na kraju prijatne šetnje, dolazite i do samog vrela Grze. Slapovi i žubor vode stvaraju savršen ambijent. Najbogatiji vodom je u proleće, ali u koje god doba godine ga posetite, dočekaće vas prelepi prizor. Tu takođe postoje klupe za odmor i prostor za piknik.

Vidikovci

Od izletišta Grza postoje i dve pešačke staze ka dva vidikovca. Staze su srednje težine i dobro obeležene, a sve vreme idete kroz šumu. Uspon do vidikovca traje oko 30 minuta.

Na putu ka vidikovcima možete napraviti pauzu kod ‘Izvora ispod bukve’ i osvežiti se hladnom izvorskom vodom.

RAJ KOD PARAĆINA Izletište kod jezera Grza Printscreen
 

 

Manastir Lešje

Manastir Lešje, odnosno manastir Pokrova Presvete Bogorodice, se nalazi iznad istoimenog sela, na 14 km udaljenosti od Paraćina. Nalazi se na uzvišenju sa koga se pruža prelep pogled. Na steni iznad manastira se nalazi i osvetljen krst.

Manastir je u 14. veku sagradio župan Vukoslav sa sinovima Crepom i Držmanom. Tokom vekova pod turskom vladavinom, manastir je uništen. Njegove temelje je tek 1923. otkopao jedan meštanin koji je na ostacima srednjovekovne građevine podigao skromnu crkvicu. 

2004. godine manastir doživljava preporod, kada se na mestu srednjovekovnog manasitra podiže nova crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice. Podignuta je i kula koja služi kao zvonik.

RAJ KOD PARAĆINA Izletište kod jezera Grza Printscreen
 

 

Ono što je specifično za ovaj ženski manastir je njegov izgled koji predstavlja spoj srpskog, ruskog i grčkog stila gradnje.  Pored manastira, postoji i prelep vrta sa dva izvora lekovite vode. Ceo kompleks podseća na prizor iz neke bajke.

Šta posetiti u blizini:

Izletište Sisevac i manastir Sveti Sisoje
Planina Rtanj
Sokobanja

 

Komentari(0)

Loading