ZAPOSTAVLJENA SRPSKA PLANINA Iz potoka koji je presecaju teče bistra voda koja se može piti

M. M.

16:01

Turizam 0

Pruža se od zapada ka istoku u dužini od 24 km, sa prosečnom širinom od oko 12 km. Zahvata površinu od 309 km², od čega 246 km² izrazit kraški reljef u krečnjacima.

ZAPOSTAVLJENA SRPSKA PLANINA Iz potoka koji je presecaju teče bistra voda koja se može piti
Printscreen wikipedia

 

Beljanica je jedna od najvećih krečnjačkih planina na istoku Srbije. Svoje ime je dobila po stenovitom vrhu koji se na 1339 metara koji se blago izdiže iznad okolne visoravni i ističe svojom belinom.

Beljanica je prošarana potocima i rečicama koja su bogata bistrom vodom. Voda je toliko čista da se može piti direkt sa toka, a pored toga ima i podzemnih voda i potoka ponornica.

Pored toga Beljanica je poznata u speleološkim krugovima. Bogata je pećinama od kojih je najpoznatija Resavska pećina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefan Djordjevic (@hiimstefan)

 

Pećine izuzetne lepote su Jelarče, Pionirska pećina, Vlaška pećina i Ivkov ponor, a naročito se izdvajaju Izviđačka pećina, koja po vremenu nastanka i bogatstvu nakitom, ne zaostaje za Resavskom pećinom i Velika Atula, kao speleološki objekat posebne važnosti.

Zapravo Velika Atula nije do kraja istražena, a najnovija istraživanja su dozvolila postojanje produžetka zapadnog kanala. U poslednjim istraživanjima pećinske faune, otkrivene su posebne vrste nepigmentisanih stonoga, koje su za nauku nepoznata vrsta.

Lepotu ove planine upotpunjuju i kanjoni reke Resave i Kločanica, kao i vodopad Veliki buk na njenim južnim padinama. Odlikuje je kontinentalna mikroklima koja ima duge i hladne zime.

Komentari(0)

Loading