CRKVA KAO ČUVAR TAJNI KOLUBARSKE BITKE U njenoj kripti pohranjene su kosti 20.000 srpskih junaka i 30.000 austrougarskih

Jelena Vamović

17:00

Turizam 0

U arhitektonsko-urbanističkom ambijentu Lazarevca, grada sa nedugom prošlošću, izdvaja se ovaj hram koji je, osim svojim visokim siluetnim vrednostima, značajan i po svojoj verskoj i društvenoj funkciji.

CRKVA KAO ČUVAR TAJNI KOLUBARSKE BITKE U njenoj kripti pohranjene su kosti 20.000 srpskih junaka i 30.000 austrougarskih
shutterstock

 

U panorami Lazarevca lepotom i skladom ističe se crkva Svetog velikomučenika Dimitrija, podignuta na uzvišenju iznad samog gradskog centra. Ova crkva jedinstvena je građevina i van granica naše zemlje. U njenoj kripti, na 37 m2, pohranjene su kosti nastradalih u Kolubarskoj bici, najvećoj i najznačajnijoj bici između srpske i austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu, vođenoj krajem 1914. godine.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa izgradnjom crkve počelo se 28. septembra 1938. godine, a dovršena je 1949. godine. U njenoj kripti se nalaze kosti 20.000 srpskih junaka, zajedno sa kostima 30.000 austrougarskih vojnika, što je jedinstven slučaj u svetu. Spomen kosturnica je redak primer humanosti jednog naroda koji sa svojim poginulim vojnicima sahranjuje i neprijateljske.

Crkva je građena prema arhitektonskom rešenju crkve na Oplencu, po projektu beogradskog arhitekte Ivana Rika. Ovo jedinstveno mesto u svetu svake godine poseti hiljade turista.

shutterstock

 

S obzirom na grobnu funkciju ovog prostora zidni pregraci kosturnice iznad sarkofaga oplemenjeni su dekorativnom oplatom od crvenog mermera, a na svakoj strani je ugrađena po 21 crna mermerna ploča sa upisanim armijskim pukovima; na severnom I Armije komandanta generala Živojina Mišića, na istočnom II Armije komandanta vojvode Stepana Stepanovića, a na južnom zidu III Armije komandanta generala Pavla Jurišića-Šturma i Užičke vojske komandanta generala Vukomana Aračića.

shutterstock

 

Podignuta na samom isteku međuratnog doba, spomen-crkva sa kosturnicom u Lazarevcu je stilski jedinstveno i prepoznatljivo delo. Ona je uz Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu najmonumentalniji memorijal koji je podignut na prostorima nekadašnje Kraljevine Jugoslavije, što joj daje poseban značaj.

Komentari(0)

Loading