PRIRODNI BISER SRBIJE Prema legendi Homoljske planine kriju veliku količinu zlata koje se nalazi na dnu ovog vrela

J. K.

11:11

Turizam 0

Skriveno između planinskih vrhova Kučaja, Beljanice i Homolja nalazi se tirkizna voda, bujno zelenilo i misteriozna pećina koji pružaju prizor od kojeg zastaje dah.

PRIRODNI BISER SRBIJE Prema legendi Homoljske planine kriju veliku količinu zlata koje se nalazi na dnu ovog  vrela
shutterstock

 

Prvi dodir mirnih voda Krupajskog vrela uverava vas u njegovu lokaciju – ledeno hladna voda pripada ovom egzotičnom čudu u Srbiji.

shutterstock

Krupajsko vrelo označava početak Krupajske reke, u blizini sela Milanovac, gde izvire iz atraktivne pećine koja se probija kroz divlju prirodu do njenog ušća. Prvobitni izgled mesta bio je malo drugačiji, zbog izgradnje betonske brane 1940 -ih. Brana je pomogla u stvaranju veštačkog jezera sa nadrealnim bojama i pejzažom. Uz branu je izgrađen čak i mlin koji se i danas koristi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Pre izgradnje brane, voda je izvirala direktno iz pećine sa jakim pritiskom, stvarajući rafal i kaskade. Najveći deo pećine je pod vodom, a ulazni luk stvara zadivljujuću iluziju oblika srca svojim odrazom u vodi. Izvor Krupajskog vrela je 1995. godine stavljen pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstan je u prvu kategoriju zaštite kao spomenik prirode.

shutterstock

U blizini ove egzotične lepote nalazi se još jedan termalni izvor sa mineralnom vodom konstantne temperature od 26,5 ° C. Oba izvora imaju svežu pitku vodu, zaštićena su od države, a lokalno stanovništvo im pripisuje lekovita svojstva. Kao i kod svakog kraškog jezera – površina je samo početak čuda. Izmerena dubina jezera je 123 metra, a ispod površine izvora stvara mrežu tunela koji su kreativno nazvani po svojim oblicima: stomak, tobogan, glava ovna.

shutterstock

Prema legendi Homoljske planine kriju veliku količinu zlata koje je skriveno u dubini  Zlatne pećine, na dnu Krupajskog vrela koju čuva vodeni duh, Tartor. Svake godine na „đavolji dan“ Tartor udara u svoje bubnjeve i priziva druge duhove. Samo tog dana ulaz u Zlatnu pećinu je otvoren. Vlaške žene koje žele veliku moć noću ulaze u reku u želji da se prepuste vodenom duhu. Ukoliko uspeju u tome postaju veoma moćne. Zauzvrat duh traži nagradu, obično mladu i lepu devojku.

 

Krupajsko vrelo na mapi:

Komentari(0)

Loading