NAJVEĆE BRDSKO UTVRĐENJE U SREDNJOVEKOVNOJ SRBIJI Zaboravljena tvrđava i legende ispletene oko nje

M. M.

10:30

Turizam 0

Petruška oblast predstavlja netaknutu i skrivenu sredinu nedaleko od Paraćina

NAJVEĆE BRDSKO UTVRĐENJE U SREDNJOVEKOVNOJ SRBIJI Zaboravljena tvrđava i legende ispletene oko nje
Printscreen youtube

 

Petrus je tvrđava u Srbiji, koja se nalazi 11 kilometara severoistočno od današnjeg Paraćina, kod sela Zabrega. Smeštena je na uzvišenju koje sa tri strane okružuje reka Crnica, dok je sa četvrte (zapadne) strane zaštićena veštačkim šancem. Petrus je bio središte pogranične (krajiške) oblasti srpske države u XIV veku i kontrolisao je vezu Pomoravlja sa dolinom Timoka. Njegovi gospodari su bili, savremenici cara Dušana i kneza Lazara, župan Vukoslav i njegov sin Crep.

Ruševine tvrđave Petrus se nalaze pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja, u sklopu zaštićene spomeničke celine Petruška oblast. Arheološka istraživanja na Petrusu su vršena u više navrata, 1978, 1980-1981. i 2004-2005. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

printscreen youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Legende Petrusa

Možda vas zanima:

Priče u kojima se pominje utvrđenje Petrus još su zanimljivije od njenog izgleda i položaja u skrivenoj petruškoj oblasti.

Prva legenda vezana za utvrđenje u oblacima je uloga signaliziranja neprijateljskog napada. Pošto se nalazi na velikoj visini sa utvrđenja Petrus pružao se pogled u velike daljine, samim tim moglo se uočiti kretanje neprijateljske vojske. Tada bi se zapalio veliki plamen kao znak uzbune, a plamen bi se video čak do Stalaća, odakle bi posada tog utvrđenja zapalila još jedan plamen koji bi se video do Kruševca. Tako bi se za kratko vreme digla na uzbunu srpska kneževina ukoliko je napadnuta.

printscreen youtube

Pored ove legende postoji i priča o snalažljivosti nadjačane vojske. Posle Kosovskog boja Petrus se našao ugroženim od strane daleko nadmoćnije turske vojske. Komandant Petrusa je naredio svojim konjanicima da potkuju svoje konje naopako. Posada Petrusa je na tako naopako potkovanim konjima napustila utvrđenje. Nakon što se vojska približila utvrđenju videli su tragove potkovica koji su vodili do zidina Petrusa, pa su mislili da je posadi stiglo pojačanje. Pod tim utiskom turska vojska je odustala od napada na Petrus a utvrđenje je bilo pošteđeno razaranja.

Pored popularnog izletišta na Grzi petruška oblast je još jedna destinacija u okolini Paraćina koju treba posetiti.

Petruška oblast na mapi:

Komentari(0)

Loading