NAJLEPŠE OD MAJKE PRIRODE Prva i jedina botanička bašta u Srbiji čije je osnivanje vezano za jedno od najvećih imena srpske botanike – Josifa Pančića

M. M.

15:30

Turizam 0

Botanička bašta Jevremovac je botanička bašta u Beogradu, nalazi se u užem centru Beograda omeđena bulevarom Despota Stefana, Takovskom, Dalmatinskom i ulicom Vojvode Dobrnjca.

NAJLEPŠE OD MAJKE PRIRODE Prva i jedina botanička bašta u Srbiji čije je osnivanje vezano za jedno od najvećih imena srpske botanike – Josifa Pančića
Shutterstock

 

Ima status spomenika prirode II kategorije i zaštićena je kao spomenik kulture. Zajedno sa Institutom za botaniku nastavna jedinica Biološkog fakulteta u Beogradu.

Botanička bašta Jevremovac sa velikom staklenom baštom ima značajne arehitektonske i kulturno-istorijske vrednosti. To je prva i do sada jedina botanička bašta u Srbiji čije je osnivanje vezano za jedno od najvećih imena srpske botanike – Josifa Pančića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamara Patrujkić (@tamarapatrujkic)

Današnja Botanička bašta u Beogradu osnovana je 1889. godine zaslugom našeg proslavljenog naučnika Josifa Pančića, profesora u Velikoj školi, od koga je potekla ideja, i kralja Milana Obrenovića, koji je poklonio parcelu za izgradnju Botaničke bašte Velikoj školi u sklopu koje je bašta trebalo da bude podignuta. Kralj je, međutim, postavio samo jedan uslov.

Naime, ovo imanje kralj Milan je nasledio od svog dede Jevrema. Kako bi mu odao počast, tražio je da Botanička bašta u Beogradu ponese njegovo ime. Tako je nastao Jevremovac, botanička oaza koja se i danas proteže na oko 5 hektara i predstavlja dom za skoro 1.000 vrsta biljaka.

Pre današnje lokacije botanička bašta se nalazila u dvorištu Knjaževačko-srpskog liceja iz 1853. godine i Botanička bašta na Dorćolu kraj Dunava, osnovana 1874. godine koja je napuštena usled poplave na Dunavu.

Osim bogate kolekcije botaničkih knjiga u svojoj biblioteci i herbarijuma, koji danas broji oko 180 000 uzoraka, u Jevremovcu se nalazi i posebna postavka na 20 ari površine u vidu Japanskog vrta.

Jedan od najlepših kutaka Botanička bašta u Beogradu dobila je 18. maja 2004. godine kada je otvoren Japanski vrt, plod napora dvoje profesora Šumarskog fakulteta Vere Grbić i Mihajla Grbića. Ideja je bila podržana od strane Japana koji je obezbedio finansijska sredstva za pravljenje harmonije biljaka, vode i kamena.

 

Danas botanička bašta Jevremovac predstavlja prirodnu oazu u sred užeg centra Beograda i lokaciju koja je odlična za odmor od gradske vreve uz edukaciju o retkim i botaničkim vrstama.

Komentari(0)

Loading