PODIGAO GA KRALJ, OBNOVIO KNEZ Manastir gde se Vuk Karadžić od detinjstva školovao i gde se poštuje vekovima jedan običaj

M. M.

21:00

Turizam 0

Manastirska zvona su se prvi put oglasila 1317. godine na dan rođenja Isusa Hrista.

PODIGAO GA KRALJ, OBNOVIO KNEZ Manastir gde se Vuk Karadžić od detinjstva školovao i gde se poštuje vekovima jedan običaj
Shutterstock

 

Skriven u gustim šumama Gučeva i Tronoške planine nalazi se manastir Tronoša star više od 700 godina. Tronoša je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića, ali je veći deo radova na izgradnji i opremanju manastira finansirala njegova žena Katarina nakon njegove smrti. U narodnom predanju se kao zadužbinari pominju i Jug Bogdan sa svojim sinovima. Manastirska zvona su se prvi put oglasila 1317. godine na da rođenja Isusa Hrista.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Aleksandar Stojanovic (@stalexphotography)

Tronoša je dobila ime po tri reke koje se spajaju u neposrednoj okolini manastira, sa kojih su monasi nekad donosili vodu. Manastirska crkva je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, a u svojoj burnoj istoriji je bila rušena i obnavljana više puta.

Manastirska crkva je obnovljena 1559. godine, da bi posle seoba i stradanja naroda bila zapuštena i opustela. Sadašnja crkva je podignuta 1834. godine, kao jednobrodna građevina raškog stila gradnje.

Ikonostas crkve delo je Nikole Jankovića iz 1834. godine. Ovaj živopisac iz 19. veka je na ikonostasu naslikao sve ikone osim dve koje su urađene 1866. godine. Manastir je po završetku živopisa i ikonostasa osvećen 1834. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by photographi_jovic (@photography_jovic)

Pored mnogih zanimljivosti i priča vezanih za ovaj manastir, manastir je ostao upamćen kao mesto u kome se školovao Vuk Stefanović Karadžić. Krajem 17. veka Tronoša je bila duhovni i kulturni centar Zapadne Srbije i Istočne Hercegovine i u njemu su se opismenjavali i školovali mnogi srpski mladići.

U vreme arhimandrita Stefana Jovanovića jedan od đaka je bio i Vuk Karadžić. U Tronoši se Vuk prvi put sreo sa spisima i narodnim umotvorinama koje su čuvane i prepisivane tokom duge istorije Tronoše. U manastiru u kome su često dolazili narodni guslari, prvi put je čuo o Kosovu, Obiliću, Jugovićima i ostalim srpskim junacima, o kojima je narod spevao mnoge pesme. U ovom kraju i danas se poštuje običaj izlivanja ratarskih sveća.

Manastir Tronoša na karti:

 

Komentari(0)

Loading