BISER SRBIJE KOJI JE DUGO ZAPOSTAVLJAN Gružansko jezero konačno dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Jelena Vamović

21:00

Turizam 0

Opština Knić koja broji preko 5.000 stanovnika do sada je imala samo 1.500 kilometara kanalizacione mreže.

BISER SRBIJE KOJI JE DUGO ZAPOSTAVLJAN Gružansko jezero konačno dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
rina.rs

 

Kroz projekat Čista Srbija u ovu opštinu u srcu Šumadije biće uloženo 16,5 miliona evra kako bi se izgradilo još dodatnih 35 kilometara. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je sa Srećkom Ilićem, predsednikom opštine Knić prisustvovao otvaranju tih radova, a osim nove kanalizacione ova opština će dobiti i 5 novih postrojenja za preradu otpadnih voda.

„Nastavljamo velike investicije u komunalnu infrastrukturu i ekološke projekte. Izgradićemo 35 kilometara kanalizacione infrastrukture u opštini Knić koja u ovom trenutku ima svega 1500 metara kanalizacione mreže. I pored toga što ima jedno od najlepših jezera u Srbiji, ova opština nema nijedno postrojenje za preradu otpadnih voda. Ovaj projekat će realno doprineti povećanju kvaliteta života ljudi. Prvi put nakon pedeset godina pokrećemo jedan ovakav projekat, a mi danas imamo u Beogradu pedeset zgubidana koji protestuju i zalažu se za neke apstraktne pojmove, a mi ulažemo stotine miliona evra kako bi našu prirodu i naše reke ostavili čiste“, rekao je ministar Momirović. On je naglasio da je projekat „Čista Srbija“ pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Mi moramo da sprovedemo ove projekte i izgradimo postrojenja za preradu otpadnih voda u Kniću i u 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji u narednih četiri ili pet godina. To nije politička priča, tu nema mesta za politikanstvo – mi moramo da očistimo našu zemlju za našu decu“, naglasio je ministar Momirović.

 

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić je naglasio da je ovo istorijski trenutak za ovu opštinu, jer je potpisan najveći ugovor za investiranje u infrastrukturu u njenoj istoriji.

„Na teritoriji opštine Knić se nalazi Gružansko jezero, kao najveće jezero u centralnom delu Srbije ono snabdeva grad Kragujevac i okolinu pijaćom vodom. Paradoks je da u slivnom području jezera nije postojao nijedan sistem za prečišćavanje otpadnih voda i kroz ovu investiciju i projekat ćemo zaštiti Gružansko jezero“, rekao je Ilić.

Povodom Dana opštine Knić na svečanoj sednici Skupštine opštine u Domu kulture, ministru Tomislavu Momiroviću uručeno je priznanje opštine Knić koje je dobilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za doprinos razvoju ove opštine kroz projekat „Čista Srbija“. U okviru ovog projekta biće izgrađeno 35 kilometara kanalizacione mreže i 5 postrojenja za preradu otpadnih voda koja će obuhvatiti 6.950 stanovnika. Ukupna vrednost projekta u opštini  Knić je 16.332.074 evra, a komunalnu infrastrukturu će graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading