Srpsko "more" je pristupačno svima: Pun pansion košta 4.000 dinara, a uživanje je zagarantovano

12:00

Turizam 0

I dok se mnogi odlučuju za destinacije poput Crne Gore i Grčke, oni koji se odluče da svoj letnji odmor provedu u Šumadiji kažu da je upravo to pravi odmor za dušu i telo.

Srpsko "more" je pristupačno svima: Pun pansion košta 4.000 dinara, a uživanje je zagarantovano
Foto: Rina

Bez gužvi, bez paprenih cena i svega ostalog što nosi boravak na morskoj obali. Ipak, ono što je jako važno jeste činjenica da im je osećaj skoro isti jer i Šumadija ima svoje more. Gružansko jezero pleni svojom lepotom, pa je sve češće izbor naših građana.

"Na samom Gružanskom jezeru nije dozvoljena gradnja objekata za smeštaj turista i posetilaca, jer je jezero namenjeno za snabdevanje pijaćom vodom grada Kragujevca, zbog čega nema ni uređene plaže. Međutim, imamo seoska domaćinstva koja se nalaze u blizini samog jezera, čiji vlasnici imaju rešenje o kategorizaciji smeštaja za goste i njihova cena iznajmljivanje kreće se oko 4.000 dinara po osobi za pun pansion, dok se cena samog noćenja u blizini jezera kreće se od 10 do 15 evra po osobi", rekla je Dragica Ilić, direktorka Turističke organizacije Knić.

Uprkos sve većoj popularnosti, na teritoriji opštine Knić nalazi se samo jedan hotel, koji je kategorizovan sa tri zvezdice i njegov kapacitet je nekih 120 osoba. Stoga bi proširenje smeštajnih kapaciteta mogao biti jedan od ciljeva, kad je razvoj turizma na teritoriji ove opštine u pitanju.

Srpsko Foto: Rina
 

"Gružansko jezero jako je interesantno za pecaroše, kako zbog bogatog fonda ribe koja se nalazi u jezeru tako i za one koji vole da uživaju u tom sportu. Takođe, jako je zanimljivo i za kajakaše koji na našem jezeru izvode pripreme i među njima je dosta popularno, pored toga popularan je i lovni turizem jer je jezero bogato staništem divlih pataka. Tako da mogu da kažem da je jezero idelano za ljubitelje sportskog turizma", ističe Ilićeva.

Osim samog jezera, veoma privlačna turistima je i okolina koja ga okružuje. Na samo par kilometara smešten je fascinantni Borački krš i selo Borač u kom se nalaze ostaci srednjovekovnog grada, sa kog, ukoliko se popnete na sam vrh, pogled puca na pola Šumadije. U podnožju se nalazi velika svetinja iz 14. veka, crkva posvećena Arhangelu Gavrilu i nedaleko odatle nalazi se seosko turističko domaćinstvo etno-kuća Vranića, gde je i snimana serija "Moj rođak sa sela", a koje je veoma popularno kod domaćih i gostiju iz regiona.

"Broj poseta iz godine u godinu svakako je u porastu, iz razloga što se dosta radi na promociji same opštine i turističke ponude našeg kraja. Nakon koronavirusa pročulo se za Knić i ljudi su masovno počeli da kupuju domaćinstva i obnavljaju stare kuće", zaključula je direktorka Turističke organizacije Knić.

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading