NAJKRAĆA REKA U EVROPI NALAZI SE U SRBIJI Sreća čeka svakog ko prepešači ceo njen tok i pritom joj daruje novčić sa kojim morate da uradite jednu stvar!

Jelena Vamović

14:00

Turizam 0

Reka Vrelo se nalazi na desnoj obali Drine, u naselju Perućac, 13 km uzvodno od Bajine Bašte i pripada Nacionalnom parku Tara.

NAJKRAĆA REKA U EVROPI NALAZI SE U SRBIJI Sreća čeka svakog ko prepešači ceo njen tok i pritom joj daruje novčić sa kojim morate da uradite jednu stvar!
shutterstock

 

Ova reka se ne zove zaista „Godina“. Pravo ime joj Vrelo, a nadimak „Godina“ dobila je zbog jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ona je dugačka onoliko koliko godina ima dana, odnosno tačno 365 metara. Pored toga što predstavlja jednu od najkraćih na svetu, Vrelo je i bistra providna rečica koja se predivnim vodopadom uliva u Drinu.

Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Iako, vrlo kratka, ova rečica poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće reke – veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, mini hidroelektranu.

Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom, dok po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah…

 

Svojim vodopadom visine 10 m se uliva u reku Drinu i pravi veliki i izuzetno lep vodopad. Vodopad reke Vrelo privlači ogroman broj turista, naročito u vreme Drinske regate, turističke manifestacije koja se u letnjim mesecima održava u ovom kraju.

 

Reka Godina ne menja dužinu ni milimetar, zbog čega se veruje da mladi, pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena. Kažu da je ova rečica mistična i da je mnogima pomogla da dobiju potomke i otklone razne psihofizičke tegobe. Kako se veruje, sreća čeka svakog ko prepešači ceo njen tok i pritom joj daruje novčić koji je prenoćio pod jastukom. Mnogi tvrde da su im se želje ispunile u roku od 365 dana nakon što što su se prvi put nad „Godinom” pomolili.

 

Perućac vrelo ( Godina) na mapi:

Komentari(0)

Loading