DVORAC IZGUBLJENIH DUŠA KRIJE TAJNU Mesto preplitanja nekoliko umetničkih stilova i nekadašnji atelje Mike Antića

Jelena Vamović

12:00

Turizam 0

Dvorac porodice Špicer u Beočinu je jedno od najlepših sablasnih mesta na svetu, upravo ga ova jedinstvena kombinacija čini idealnim mestom za snimanje filmova.

DVORAC IZGUBLJENIH DUŠA KRIJE TAJNU Mesto preplitanja nekoliko umetničkih stilova i nekadašnji atelje Mike Antića
shutterstock

 

Na obroncima Fruške gore, u mestu koje se zove Beočin, nalazio se jedan od najlepših dvoraca u Srbiji  a i šire. U ovom dvorcu je prvo živela porodica Špicer, jedna od bogatijih porodica iz ovih krajeva, a kasnije je velelepna kuća imala mnoge druge namene  u njoj su snimani filmovi, mladenci su sklapali brakove, deca su pohađala nastavu.

Dvorac je sagrađen u periodu između 1890-1892, a izgradnju je platio jedan od vlasnika beočinske cementare Ede Špicer.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Da bi podigli dom kakav su zamislili, Špicerovi su za izgradnju dvorca unajmili Imrea Štajndla, poznatog mađarskog arhitektu koji je projektovao zgradu parlamenta i crkvu svete Elizabete u Budimpešti.

 

Možda zato što su bili jako imućni i želeli da njihov dom oslikava njihov društveni status, a možda jer su kao i mnogi bogataši tog vremena bili eskcentrični, Špicerovi su izgradili dvorac koji je mešavina nekoliko stilova  barok, romantika, gotika, secesija.

U nekadašnjem vrtu se nalazi i imitacija bunara postavljena tokom snimanja filma Crna mačka, beli mačor. Inače, u beočinskom dvorcu su snimane i scene iz filma Ratnici u kome glavnu ulogu glumi Klint Istvud, a i čuveni pesnik Mika Antić je jedno vreme imao atelje ovde.

shutterstock

 

Prema svedočenju starijih meštana, uoči Drugog svetskog rata, porodica Špicer napustila je Beočin i, kako se pretpostavlja, odselila se u Nemačku, gde i danas žive njihovi potomci. Za vreme rata, nacisti su dvorac koristili kao komandni štab.

Nakon oslobođenja, dvorac je bio biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu, a onda je gotovo do kraja prošlog veka bio ekskluzivan restoran sa prenoćištem.

Špicerov dvorac na mapi:

Komentari(0)

Loading