TURISTIČKI KOMPLEKS SA DUGOM TRADICIJOM Ergela osnovana pre više od 300 godina

M. M.

20:00

Turizam 0

Danas na ergeli ima oko 100 rasnih konja, uzgajaju se galoperi koji se koriste za galopski sport i preskakanje prepona.

TURISTIČKI KOMPLEKS SA DUGOM TRADICIJOM Ergela osnovana pre više od 300 godina
Shutterstock

 

Zobnatica se nalazi 5 km severno od Bačke Topole. To je turistički kompleks sa dugom tradicijom i raznovrsnom ponudom atrakcija. Svakodnevno pruža obilje idealnih sadržaja ljubiteljima očuvane prirode, lova,  ribolova i, naravno, konja.

Zobnatica je centar konjarstva i konjičkog sporta. Poznata je po ergeli sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko dve stotine godina. Posetiocima se nudi turističko jahanje, škola jahanja, vožnja fijakerom. Uz ergelu je smešten i hipodrom sa pokrivenim manježom. Gosti mogu da posete i jedinstveni  muzej konjarstva izgrađen u obliku kopita i nekadašnji Kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bojan Šendekovic (@sendekovicbojan)

Zobnatičko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226 ha i dužinom oko 5 km. Primarni zadatak akumulacije je navodnjavanje poljoprivrednih površina, ali u zadnjih nekoliko godina jezero je postalo pravi turistički biser naše opštine, pogotovo u letnjem periodu. Posetioce čekaju izgrađen štrand, sportski tereni, kafići i jezerska čarda. Postoji mogućnost i za sportski ribolov.

Ergelu Zobnatica osnovao je 1779. godine grof Telei. Danas na ergeli ima oko 100 rasnih konja, uzgajaju se galoperi koji se koriste za galopski sport i preskakanje prepona.
Gostima je na raspolaganju turističko jahanje, vožnja fijakerom, poseta Muzeju konjarstva i Galeriji, poseta Muzeju Kovačnica, mini zoo – vrt (papagaji, divlje svinje, nojevi, srne…).
Lovište Zobnatica, površine 2500 ha, nudi mogućnost ulova zečeva, pataka, prepelica, srna i fazana.

Zobnatičko jezero poseduje uređenu plažu, ugostiteljske objekte, sportske terene a postoji mogućnost ribolova. Smeštaj gostiju je moguć u hotelu „Jadran“.
Čuvene „Zobnatičke konjičke igre“ održavaju su na hipodromu Ergele, svake druge nedelje u septembru.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by TeleGroup Ltd (@telegroup_ltd)

(IZVOR: vojvodina.travel)

 

Komentari(0)

Loading