JEZERO SLANO KAO JADRAN Ružičasto jezero Pačir kao lek za reumu i bolesti kože

J. K.

10:11

Turizam 0

Selo Pačir ili Pačirska banja kako se naziva zbog lekovite termalne vode je prava turistička atrakcija u Srbiji.

JEZERO SLANO KAO JADRAN Ružičasto jezero Pačir kao lek za reumu i bolesti kože
Shutterstock

 

Nedaleko od Bačke Topole i Subotice, nalazi se Pačirska banja, oaza mira i lepote, i jedinstveno kupalište sa specifičnom bojom termalne vode, kakvo nećete naći ne u Srbiji već ni u celoj Evropi.

Jezerska voda dolazi sa 1400m dubine. Na svom putu se susreće sa raznim slojevima stena što je čini bogatom mineralima. Temperatura termalne vode je 72 stepena zbog čega se meša sa bunarskom kako bi se rashladila i opala na prijatnih 30 stepeni. Osim minerala jezero je bogato i solima što vodu čini veoma slanom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Tajna ružičaste boje zapravo je posledica visoke koncentracije joda, litijuma i broma zbog čega voda ima neobičan miris, ali je “otporna” na nepoželjne bakterije. Ova lekovita voda pomaže u očuvanju zdravlja, naročito poboljšanju imunog sistema. Kupanje u jezeru doprinosi lečenju kožnih bolesti, reumatizma i sportskih povreda. Ipak ne savetuje se boravak u vodi duži od 20 do 30 minuta pri jednom ulasku.

Ono šta treba da znate je, ako želite da uživate u kupanju u roze jezeru, da je ono roze boje samo tokom letnjih meseci. Na kraju sezone jezero se komplet isušuje, očisti a šljunak ispere da bude spreman za sledeću sezonu. ⁣

Pačirska banja na mapi: 

 


BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading