PRELEPO ŠUMADIJSKO SELO Odlično mesto za odmor i rekreaciju u prirodi

M. M.

19:00

Turizam 0

Ne može se svako selo u Srbiji pohvaliti time da se nalazi među 10 najlepših sela u Srbiji.

PRELEPO ŠUMADIJSKO SELO Odlično mesto za odmor i rekreaciju u prirodi
Printscreen youtube

 

Časopis „Nova ekonomija“ je 2016 godine uvrstio najjužnije selo Kragujevca, Dulene (Duleni), na tu listu.

Dulene se nalazi na se na samom jugu  Šumadijskog okruga, na obroncima Gledićkih planina. Selo je osnovano sredinom 18. veka, a sredinom 19. veka ulazi u sastav Kneževine Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ono što ovo selo čini zanimljivim je prelepa i čista priroda njene okoline. Kroz Dulene teče mala reka Dulenka koja se sliva u najveću klisuru Šumadije. Od izvorišta ispod gomile na 793 m, uzvišenje Gledićkih planina do zaseokaka Dubrava od dužine od 17 km dulenska reka usekla je živopisnu klisuru. Njene stgrani su visoki i do preko 300 metra. Duboka klisura sa dubokim uzvišenja nesumljivo je najlepša i najprivlačnija klisura u Šumadiji.

Pored prekrasne prirode Dulene krase i seoske kuće. Kuće su građene u tipičnom šumadijskom stilu gradnje. Jedno tipično domaćinstvo se sastoji od više omanjih građevina, koje sve imaju svoju namenu. Kuće su rasute po brdima i selu, a predstavljaju svojevrsni spomenik i podsetnik na nekadašnji život ljudi na ovim prostorima.

Selo krasi i Dulensko jezero, a zajedno sa idiličnom prirodom i očuvanom seoskom arhitekturom je još jedan razlog zašto treba posetiti ovo šumadijsko selo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milica Zecevic (@_milicica_kg)

Selo Dulene na karti:

 

Komentari(0)

Loading