OMILJENO IZLETIŠTE ZAJEČARACA Najlepši spomen park na istoku Srbije

M. M.

14:30

Turizam 0

Kraljevica predstavlja i uređeno šetalište, sa prosečenim i obeleženim stazama i klupama za odmor.

OMILJENO IZLETIŠTE ZAJEČARACA Najlepši spomen park na istoku Srbije
Printscreen youtube

 

Kraljevica je brdo, spomen park-šuma i izletište južno od grada Zaječara. To je predeo od istorijskog značaja za opštinu, koji se ističe posebnim živopisnim izgledom prirode. Obilata je pretežno četinarskim i listopadnim šumama.

Neposredno održavanje, uređenje i upravljanje je u nadležnosti Sportsko rekreativnog centra Zaječar, koji je osnovan 1976. godine. Ova ustanova u svom sastavu objedinjuje kompleks sportskih terena i objekata različite namene ukupne aktivne površine 55.000 m2 i park-šuma „Kraljevica“.

Na Kraljevici se nalaze još: vašarište, hipodrom, trim i ski staza, Dom omladine, Dom izviđača, Planinarski dom, Kazamet. Od istorijskih znamenitosti tu se nalazi spomenik junaku iz Timočke bune Ljubi Didiću, vešala koja su podignuta u čast ljudi koji su tu stradali u NOR-u, tvrđave iz doba Rima (istočna i zapadna), krst u čast žrtvama posle Drugog svetskog rata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miljan Marković (@markovic_87)

Kraljevica je poznata po tome što se tu održavaju tradicionalne kulturne manifestacija kao što su rok festival „Zaječarska gitarijada“, moto skup, festival elektronske muzike „ZALET“ i mnogo toga.

Na samom vrhu brda, od 1997. ovde se nalazi i Fakultet za menadžment, prvi privatni fakultet u Istočnoj Srbiji.Južno od grada Zaječara nalazi se park-šuma Kraljevica, brdo koje pruža izvanredne uslove za ljubitelje sporta i rekreacije. Kraljevica je vrlo bogata sportskim sadržajima, jer se tu neposredno jedan do drugog nalaze: Gradski stadion sa dva pomoćna stadiona, sportska hala, otvoreni bazen, više terena za male sportove, teniski tereni Eurokluba, uređena trim staza, ski staza sa ski liftom, poligoni za zabavu najmlađih.

Napravljen je hipodrom sa restoranom i prostornom baštom, ugostiteljsko-sportski kompleks smešten na zapadnom delu Kraljevice na kome je organizovano nekoliko egzibicionih trka.

 

Komentari(0)

Loading