JEDINA PRAŠUMA U SRBIJI Mesto gde je priroda prepuštena samoj sebi, a ljudska ruka se nije umešala tri veka

Jelena Vamović

17:39

Turizam 0

Jedina prašuma u Srbiji nalazi se na tertoriji opštine Despotovac, na Kučajskim planinama.

JEDINA PRAŠUMA U SRBIJI Mesto gde je priroda prepuštena samoj sebi, a ljudska ruka se nije umešala tri veka
shutterstock

 

Jedna stvar koja čini Vinatovaču drugačijom od svih drugih šuma u Srbiji jeste drveće koje je na ovom prostoru raslo više od 350 godina.

Zaštitini znak ovog prirodnog blaga istočne Srbije predstavljaju stoletna stabla bukve. Impresivnom visinom koja dostiže i do 45 metara i raskošnim zelenim krošnjama, ova stabla Vinatovači daju poseban šarm i lepotu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vinatovača je pod zaštitom države najvišeg stepena što znači da je strogo zabranjena bilo kakva ljudska intervencija. Nije dozvoljeno čak ni branje šumskog bilja ili gljiva, a o seči stabala naravno nema ni govora.

 

Karakteristično je da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo, već ni odneto ili pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači da je priroda potpuno očuvana, bez i najmanje ljudske intervencije. Zato je za ulazak u rezervat neophodna dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

Pored fascinatnog zelenila “koje odmara oči”, u jedinoj prašumi u Srbiji nalazi se  raznoliko biljno rastinje i divljač. Ne smemo da zaboravimo ni umirujuće zvuke leve pritoke reke Resave – potok Vinatovac. Njegovo žuborenje i savršeno čist vazduh odvešće vas u neku drugu dimenziju, onu u kojoj je priroda prepuštena samoj sebi.

Vinatovača na mapi:

Komentari(0)

Loading