SPEKTAKL NA VIDOVDAN Na brdu Ljubić će po prvi put biti prikazani delovi filma o stradanju Srba na Kosovu, a biće i vitezova, guslara...

Čačak – Pravi spektakl održaće se za Vidovdan na ustaničkom brdu Ljubić, kada će uz bogat kulturno-istorijski program biti održana još jedna manifestacija Carski i Tanaskovi dani.

Carski i Tanaskovi dani
Foto: Rina

- Prvi put u Srbiji održaće se natpevavanje pred žirijem naših najmlađih naraštaja, zatim dva koncerta bez sumnje skrenuće pažnju javnosti , jedan je Vere Stolić koji će se održati istog dana a drugi Srba iz regiona, krajiške grupe ,,Tromeđa“ . Predstaviće se i poznati guslari Slavko Perošević, epski pesnik i Radovan Suknović, guslar iz Crne Gore, kažu organizatori.

Tokom manifestacije Carski i Tanaskovi dani biće upriličeno i prvo predstavljanje filma ,,Srce Johanovo”.

- Snimanje filma o stradanju Srba na kosovu u produkciji Bandur filma tek je završeno. Film je važno I veliko svedočenje o trgovini ljudskim organima i snimljen je po istinitoj priči Veselina Dželetovića. U septembru bi trebao da se nađe u bioskopima a u petak na Vidovdan biće prvi put prikazani delovi sa snimanja u tragičnoj sudbini naših stradalnika kojima su vađeni organi u žutoj kući, dodaju organizatori.

O samom filmu pored Dželetovića govoriće vlasnik produkcije Bandur film Dragan Ivanović.

O značaju Ljubića, ustanicima i viševekovnoj borbi za slobodu ustanika govoriće istoričari i književnici Veselin Dželetović, Saša Marušić, Đorđe Sibinović Zoran Cvetkoović, Marko S. Marković, Lune Levajac.

Inače Čačak manifestacija ,,Carski i Tanaskovi dani“  prvi put je održana na brdu Ljubiću 23.i 24.juna prošle godine. Ova manifestacija jedinstvena je, jer se održava u čast čuvenog junaka, Tanaska Rajića i svih ustanika postradalih za slobodu. U okviru programa Čačak- Nacionalna prestonica kulture, manifestaciju organizuje Turistička organizacija Čačak i grad Čačak.

Leto bogato kulturnim sadržajima danas je u Čačku najavljeno defileom vitezova, koji će biti sastavni deo manifestacije ,,Carski i Tanaskovi dani“. Dan pre početka manifestacije na slavnom brdu Ljubiću biće podignuto srednjovekovno selo, gde će u autentičnoj atmosferi biti izvedeni pokazni dvoboji oklopnika, veštine streličara i sokolara. Ustaničke zastave zavioriće se u čast svih ratnika koji su živote dali za slobodu.

Manifestaciji će prisustvovati potomci ustaničkog barjaktara, Tanaska Rajića. Mnogi od njih doći će iz rodnih Stragara, Beograda, ali i dalekog Rio De Ženeira. Na mestu gde je njihov slavni predak postradao za slobodu naroda,  odaće mu poštu.

Komentari(0)

Loading