SPEKTAKL NA VIDOVDAN Na brdu Ljubić će po prvi put biti prikazani delovi filma o stradanju Srba na Kosovu, a biće i vitezova, guslara...

Čačak – Pravi spektakl održaće se za Vidovdan na ustaničkom brdu Ljubić, kada će uz bogat kulturno-istorijski program biti održana još jedna manifestacija Carski i Tanaskovi dani.

Carski i Tanaskovi dani
Foto: Rina

- Prvi put u Srbiji održaće se natpevavanje pred žirijem naših najmlađih naraštaja, zatim dva koncerta bez sumnje skrenuće pažnju javnosti , jedan je Vere Stolić koji će se održati istog dana a drugi Srba iz regiona, krajiške grupe ,,Tromeđa“ . Predstaviće se i poznati guslari Slavko Perošević, epski pesnik i Radovan Suknović, guslar iz Crne Gore, kažu organizatori.

Tokom manifestacije Carski i Tanaskovi dani biće upriličeno i prvo predstavljanje filma ,,Srce Johanovo”.

- Snimanje filma o stradanju Srba na kosovu u produkciji Bandur filma tek je završeno. Film je važno I veliko svedočenje o trgovini ljudskim organima i snimljen je po istinitoj priči Veselina Dželetovića. U septembru bi trebao da se nađe u bioskopima a u petak na Vidovdan biće prvi put prikazani delovi sa snimanja u tragičnoj sudbini naših stradalnika kojima su vađeni organi u žutoj kući, dodaju organizatori.

O samom filmu pored Dželetovića govoriće vlasnik produkcije Bandur film Dragan Ivanović.

O značaju Ljubića, ustanicima i viševekovnoj borbi za slobodu ustanika govoriće istoričari i književnici Veselin Dželetović, Saša Marušić, Đorđe Sibinović Zoran Cvetkoović, Marko S. Marković, Lune Levajac.

Inače Čačak manifestacija ,,Carski i Tanaskovi dani“  prvi put je održana na brdu Ljubiću 23.i 24.juna prošle godine. Ova manifestacija jedinstvena je, jer se održava u čast čuvenog junaka, Tanaska Rajića i svih ustanika postradalih za slobodu. U okviru programa Čačak- Nacionalna prestonica kulture, manifestaciju organizuje Turistička organizacija Čačak i grad Čačak.

Leto bogato kulturnim sadržajima danas je u Čačku najavljeno defileom vitezova, koji će biti sastavni deo manifestacije ,,Carski i Tanaskovi dani“. Dan pre početka manifestacije na slavnom brdu Ljubiću biće podignuto srednjovekovno selo, gde će u autentičnoj atmosferi biti izvedeni pokazni dvoboji oklopnika, veštine streličara i sokolara. Ustaničke zastave zavioriće se u čast svih ratnika koji su živote dali za slobodu.

Manifestaciji će prisustvovati potomci ustaničkog barjaktara, Tanaska Rajića. Mnogi od njih doći će iz rodnih Stragara, Beograda, ali i dalekog Rio De Ženeira. Na mestu gde je njihov slavni predak postradao za slobodu naroda,  odaće mu poštu.

ruralni turizam

Od 9. do 11. oktobra održaće se Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Ej, salaši na severu Bačke”

Manifestacije

12:00

9 oktobar, 2024

Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Garancijskog fonda APV, Razvojnog fonda APV organizuje: Kongres ruralnog turizma Vojvodine: „Ej, salaši na severu Bačke” koji će se održati 09.-11. oktobra 2024. godine u prostoru „Eko centra” (Jezerska bb) na Paliću, uz obilazak somborskih i subotičkih salaša.

Komentari(0)

Loading