30. Festival evropskog filma Palić: Specijalna gošća velika zvezda evropske kinematografije

U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od 100 filmova u 11 selekcija i programa

30. Festival evropskog filma Palić: Specijalna gošća velika zvezda evropske kinematografije
Printscreen

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula 2023. godine dok bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, a festival sa velikim zadovoljstvom najavljuje dolazak Margarete fon Trota, dobitnice nagrade „Aleksandar Lifka“ za 2004. godinu, kojom Festival evropskog filma Palić nagrađuje filmske stvaraoce za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Margarethe von Trotta je nagradu dobila 2004. godine zajedno sa Živoradom Žikom Mitrovićem kao domaćim laureatom.

 

Karijera Margarete fon Trota

Fon Trota, rođena 1942. u Berlinu, nemačka je filmska rediteljka, scenaristkinja i glumica. U mladosti je ostvarila uspešnu glumačku karijeru u filmovima poznatih nemačkih reditelja kao što su Reiner Werner Fassbinder i Volker Schlöndorff. Napisala je brojne scenarije za Schlöndorffove filmove, a 1975. godine su zajedno režirali film “Izgubljena čast Katarine Blum” (1975).

Nakon toga ona počinje samostalno da režira i postaje najznačajnija i najuspešnija filmska rediteljka Novog nemačkog filma, čiji filmovi ističu jake ženske likove i obično su postavljeni u važan politički kontekst. Dobitnica je Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, nagrade za životno delo na Evropskim filmskim nagradama, ima dve nominacije za Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu, kao i brojne druge nagrade i nominacije.
 

Predfestivalski program

U okviru predfestivalskog programa, kao i prethodnih godina, biće prikazani filmovi u pet selekcija, pa publika može pogledati po sedam filmova u okviru Best of Europe i Europe4Kids programa.  Odmah nakon toga, na velikom platnu subotičkog bioskopa Eurocinema biće prikazan Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, dok će na velikom platnu u centru Subotice biti održan program Klasici na trgu.

Više od 100 filmova

U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od 100 filmova u 11 selekcija i programa: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh, Zemlja u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, Selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, selekcija studentskih filmova, predstavljanje dva festivala (domaćeg i stranog), kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija, prenosi 24sedam.rs.

 

Prateći program

Osim filmskog programa, i ove godine sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program. Izložbe posvećene istoriji FEF Palić, filmskim plakatima kao i velikanu srpskog glumišta Miji Aleksiću biće postavljene na festivalskim lokacijama, a očekuju nas i promocije knjiga, panel diskusije i koncerti.

Kao i prethodnih godina, u planu su i aktivnosti namenjene profesionalcima: radionica filmske kritike koja okuplja učesnike iz 11 zemalja, radionica namenjena članovima MIOB mreže festivala evropskog filma, kao i letnja konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije na kojoj će naglasak biti na evropskom filmu.
 

AFIFS nagrade

I ove godine u okviru Festivala evropskog filma Palić biće dodeljene AFIFS nagrade za najbolji domaći film i najbolji film srpske manjinske produkcije. Studenti režije iz Srbije će imati priliku da prikažu svoje radove i da razgovaraju sa gostima festivala - filmskim stručnjacima iz različitih oblasti.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading