VELIKO PRIZNANJE Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglašen je za muzej godine u Srbiji

Lepote Srbije

16:00

Manifestacije 0

Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglašen je za muzej godine u Srbiji, a nagrada je toj instituciji dodeljena za izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti, nesvakidašnju i angažovanu posvećenost proučavanju, zaštiti, prezentovanju i interpretaciji kulturne baštine Srbije tokom 2022. godine.

VELIKO PRIZNANJE Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglašen je za muzej godine u Srbiji
Printscreen/Youtube/rastadroid

 

Direktorka MSUB Marijana Kolarić, istakla je da je nagrada, dodeljena na jubilarnoj dvadesetoj svečanoj skupštini nacionalnog komiteta ICOM Srbija, održanoj 18. maja u Beogradu, na Međunarodni dan Muzeja, izazvala iskrenu radost svih zaposlenih, i da pripada celokupnom timu Muzeja.

- Ova najznačajnija nagrada iz oblasti muzejske delatnosti predstavlja podsticaj i motivaciju da budemo još bolji u realizaciji naših programa, da konstantno unapređujemo kako muzejsku delatnost i praksu, tako i muzejsko iskustvo naših posetilaca. Drago nam je da su kolege i koleginice iz drugih muzeja prepoznali i podržali naš trud i rad - rekla je Kolarić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U kategoriji za muzej godine među nominovanima bili su Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina: Muzej Vojvodine, Novi Sad; Narodni muzej u Beloj Crkvi; Narodni muzej Šumadije, Kragujevac i Muzej savremene umetnosti.

Nagrade su dodeljene su u četiri različite kategorije: za publikaciju godine, projekat godine, muzejskog stručnjaka i muzej godine.

Publikacija godine je „Sloboda je naš san - Tematski katalog predmeta iz fonda Muzeja Jugoslavije koji dokumentuju život u logorima i represivne mere u toku Drugog svetskog rata”, autora Ane Panić i Veselinke Kastratović Ristić, koju je pripredio Muzej Jugoslavije.

Najbolji projekat 2022. godine je „Leta pre neta” (Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavljević, Tamara Tešević) Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, dok je za stručnjaka godine proglašena  Biljana Crvenković, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading