KIKINDA SVETSKA PRESTONICA SOVA UTINA "Sovembar" se kvalifikovao za najprestižniju nagradu u oblasti turizma

Lepote Srbije

12:00

Manifestacije 0

Sove nas noću spasavaju od štetočina, a novembar u Kikindi je njihov poseban mesec.

KIKINDA SVETSKA PRESTONICA SOVA UTINA "Sovembar" se kvalifikovao za najprestižniju nagradu u oblasti turizma
Shutterstock

Ovaj opšteprihvaćeni simbol mudrosti ima vrlo bitno ulogu u lancu ishrane, jer noću jede glodare što je od velike koristi za ljude i poljoprivredu.

Sove su povezivane sa vešticama, mračnim jezivim mestima i strahom u gluvo doba noći koje bi njihov huk izazvao.Tokom XVIII i XIX veka, sova je bila je omiljena ‘ptica propasti’ pesnicima i piscima, a u narodu se sova koristila za predviđanje vremena.

Sovin vrisak je značio nalet hladnog i olujnog vremena, ali i promenu vremena na bolje, ukoliko bi se sova oglasila tokom lošeg vremena. U Engleskoj su verovali da ukoliko biste hodali oko drveta nekoliko krugova sova nikad ne bi prestala da gleda u vas, jer može beskonačno da uvrće vrat…

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KIKINDA SVETSKA PRESTONICA SOVA UTINA rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U krošnjama drveća ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kikindskim đacima, izbrojali su u petak 190 jedinki, što je, uprkos toplom vremenu, više nego prošle godine, kada je bilo 150 ptica. Time Kikinda i dalje ostaje svetska prestonica sova utina.

- Ne postoji drugi grad koji lepše brine o pticama od Kikinde. Ovde je sve urađeno tako da im ništa ne smeta, već da budu bezbedne. Divno je što uvek srećemo Kikinđane koji nam pokazuju tragove i stabla gde se sove nalaze - naveo je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ove jeseni najviše utina je izbrojano na stablima lipe, hrasta i ponekog kestena. Samo na jednoj lipi - 21 ptica.

Osim u Kikindi, sova utina ima i u svakom većem naselju u Vojvodini. One tu zimuju decenijama, međutim, zbog slabe pošumljenosti ptice se sve više sa polja sele u urbane delove.

KIKINDA SVETSKA PRESTONICA SOVA UTINA rina
 

- Kikinda ima manje od jednog procenta šumske površine. Zato su ptice prinuđene da ulaze u naselja. Sovama je bezbednije u naseljima, jer nema ljudi sa puškama u rukama i niko ih ne ugrožava. Osim toga u naselja ne ulaze druge ptice koje bi ih ugrozile, poput jastreba ili sove buljine - objasnio je Ružić.

Sove su već odavno postale turistička atrakcija Kikinde. Zbog njih dolaze turisti, a već drugu godinu zaredom radi brojanja ovde dolaze đaci iz Melenaca kod Zrenjanina. Ove godine sa nastavnicima je došlo čak 50 đaka iz OŠ "Dr Boško Vrebalov".

- Već je 11. godina kako održavamo manifestaciju "Sovembar", u kojoj učestvuje sve više dece i škola. To znači da ovaj program ima budućnost, jer ga kreiraju deca - ističe Jasmina Milankov, v. d. direktora Turističke organizacije Kikinde.

MILIONSKA KORIST

Sove utine samo tokom jedne zime pojedu 25 miliona glodara. To znači da uštede desetine miliona evra našim poljoprivrednicima, paorima i svima koji proizvode hranu. Daju nam direktnu korist bez ikakvog ulaganja. Sve što je potrebno je da očuvamo prirodna staništa, da što manje koristimo otrove i da ih ne uništavamo, poručio je Ružić.

PRESTIŽ

Turistička organizacije Srbije kvalifikovala je ove godine "sovembar" za nagradu "Turistički cvet" kao najprestižniju nagradu u oblasti turizma. Zbog sova u Kikindu uskoro stiže grupa turista iz Engleske.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Nikola Tesla

Nikola Tesla 1900. prvi zamislio internet – i to bežični i multimedijalni

Manifestacije

12:00

10 jul, 2024

Srpskoj javnosti je nedovolјno poznato da je Nikola Tesla prvi na svetu zamislio internet i to predstavio još 1900. godine, u svom projektu bežičnog prenosa „Svetski sistem“. Upravo o tome govori multimedijalni projekat „Tesla prvi zamislio internet“, čiji je veb-sajt teslainternet.rs ovih dana pušten u rad, u čast Teslinog rođendana.

Komentari(0)

Loading