MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM SKULPTURE OD TERAKOTE „TERRA“ Jedinstvena izložba radova od pečene gline u Kikindi (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

„Terra“ je jedinstvena vajarska kolonija u kojoj nastaju monumentalne terakotne skulpture za otvoreni proctor. Učesnici kolonije su najuspešniji svetski vajari.

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM SKULPTURE OD TERAKOTE „TERRA“ Jedinstvena izložba radova od pečene gline u Kikindi (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Muzej Terra

Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti velikog formata „Terra” osnovan je 1982. godine od strane akademskog vajara Slobodana Kojića. Od tada se održava svake godine od 01. do 31. jula u Kikindi, u prostoru nekadašnje fabrike crepa – objektu industrijske arhitekture izgrađenom 1895. godine.

Terakota ili isto terra cotta (lat.: „pečena glina“) je vrsta keramike. Upotrebljava se za izradu keramike vodovoda ili dekoraciju građevina. Ima zagasitonarandžastu boju.

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM SKULPTURE OD TERAKOTE „TERRA“ Jedinstvena izložba radova od pečene gline u Kikindi (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Terra cotta, pečena glina
 

Na simpozijumu „Terra” svake godine učestvuje od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Kada je reč o skulpturi u terakoti velikog formata i savremenoj umetnosti, simpozijum „Tera” jedinstven je na svetu.

Tokom ove četiri decenije „Terra” nastoji da sve svoje učesnike „uvede“ u jedan specifičan proces stvaranja koji nije moguće realizovati u redovnoj ateljerskoj praksi: vajarima je ponuđena mogućnost svojevrsnog stručnog usavršavanja te je zbog toga kikindski vajarski skup definisan kao – simpozijum.

Vajari su na kikindskom simpozijumu tokom svih ovih godina autentičnim skulptorskim načinom iskazali svoje reakcije i refleksije na društvena zbivanja, iako učesnicima „Terre” nikada nije bio postavljen ni jedan tematski ili koncepcijski zahtev.

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM SKULPTURE OD TERAKOTE „TERRA“ Jedinstvena izložba radova od pečene gline u Kikindi (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Terra cotta, skulptor
 

Reagujući na sva ta zbivanja, ažurno delajući na Internacionalnom simpozijumu skulpture „Terra” u Kikindi, vajari su svojim oblicima pronicali u duh vremena: u osamdesetim su komentarisali dihotomnost tadašnjeg doba: ekspresivnom formom su protestvovali protiv tadašnjeg stanja sveta ali su, istovremeno, tom istom gestualnošću, ekstatično slavili život. Potom su se konstrukcijom suprotstavljali opštoj destrukciji koja je vladala nekadašnjim jugoslovenskim prostorom fatalnih devedesetih, baš kao što su u tom desetleću nametnuli geometriju i formalnu jednostavnost oplemenjene načelima reda, sklada i harmonije – kao moguće modele za uređenje boljeg društva…

Do sada je na simpozijumu „Terra” učestvovalo oko 250 vajara iz 43 države.

Određen broj skulptura izložen je u javnim prostorima. U legatu čuvenog Internacionalnog bijenala savremene umetnosti u Veneciji nalazi se pet skulptura Borislava Nedeljković – Prodanović, Marijana Gvozdenović, Milorad Damnjanović, Mladen Marinkov, Slobodan Kojić. Monumentalna skulptura Nikole Vukosavljevića, Divlji Vepar trajno postavljen u Tašmajdanskom parku u Beogradu. U zgradi gradske uprave Kikinda postavljene su tri skulpture galerijskog formata Obelisk Đorđa Arnauta, Konjanik Antuna Babića i Oklopnik Milorada Damnjanovića dok se ispred glavnog ulaza nalaze dve monumentalne skulpture, Ratnik Nikole Koke Jankovića kao i Anđeo mira od japanskog autora Masanao Honda.

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM SKULPTURE OD TERAKOTE „TERRA“ Jedinstvena izložba radova od pečene gline u Kikindi (FOTO/VIDEO) vikipedija/Biennale di Venezia, Glavni ulaz u park Đardine
 

Na gradskom trgu, u neposrednoj blizini galerije, nalaze se dva monumentalna rada, Petra Omčikusa i Ljubodraga Jankovića. U parku gradske bolnice nalaze se pet monumentalnih skulptura autora: Kouseija Fudžikija, Nute Doru, Valentine Dusavitskaje, Frančeska Rovijela i Numana Huseinbegovića.

A ostatak fundusa u javnom prostoru nalazi se u parku skulptura bivše fabrike crepa u kojoj se održava simpozijum.

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM SKULPTURE OD TERAKOTE „TERRA“ Jedinstvena izložba radova od pečene gline u Kikindi (FOTO/VIDEO) vikipedija/Muzej Terra
 

Skulpture nastale na simpozijumima „Terra” prezentuju se publici na godišnjim izložbama koje se održavaju početkom jula svake godine u prostoru galerije „Terra” , kao i na delu gradskog trga. Otvaranje godišnje izložbe ujedno označava i svečani početak aktuelnog simpozijuma „Terra” .

Skulpture iz fundusa simpozijuma „Terra” izlagane su i na brojnim izložbama u mnogim gradovima u Srbiji i inostranstvu poput Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice, Sarajeva, Banja Luke, Ljubljane, Ribnice, Karlovca, Bara, Venecije, Pariza, Temišvara, Rešice, Kečkemeta, Kiškunđfelehaza, Kapolču…

Čast da predstavlja jugoslovensku likovnu umetnost na 48. Bijenalu u Veneciji održanom 1999. godine pripala je i vajarima koji su bili deo Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti velikog formata „Terra”. Tom prilikom gradu Veneciji poklonjeno je pet skulptura, nastalih na simpozijumu kao deo fundusa „Terre. a njihovi autori predstavili su se sa sledećim radovima:

Borislava Nedeljković – Prodanović / Majka, 1997.

Marijana Gvozdenović / Helena, 1997.

Milorad Damnjanović / Oklopnik, 1988.

Mladen Marinkov / Drvo, 1986.

Slobodan Kojić / Kula, 1997.

Fabrika crepa "Toza Marković" u Kikindi na mapi:

 

 

Izvor: terra

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading