"DANI VAJFERTA" ZA SVE PIVOPIJE Organizatori su se odabirom poznatih imena iz sveta muzike potrudili da ova manifestacija bude izuzetno posećena (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Manifestacije 0

Posle dve godine pauze izazvane pandemijom virusa korona, u Pančevu će od 1. do 3. jula biti održani tradicionalni “Dani Vajferta”. Manifestacija promoviše razvoj mini-pivarstva i zanatsku proizvodnju piva. Događaj je praćen brojnim aktivnostima i kulturno-umetničkim programom u čast Đorđa Vajferta, čuvenog pančevačkog industrijalca.

"DANI VAJFERTA" ZA SVE PIVOPIJE Organizatori su se odabirom poznatih imena iz sveta muzike potrudili da ova manifestacija bude izuzetno posećena (FOTO/VIDEO)
danivajferta/Dani Vajferta

Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije Pančeva, je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali ovog grada na jugu Banata.

 

Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva.

 

 

Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja 1850.-te i detinjstva pa sve do poslednjih dana i smrti 1937. godine, u Pančevu će nakratko oživeti davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata: prvih domaćih pivara poznatih i u Evropi, prvih bankarskih transakcija, značajnih ulaganja u umetnost i nauku, i što je najvažnije, nesebičnih dobročinstava.

danivajferta/Dani Vajferta
 
 

Program “Dana Vajferta” podeljen je u tri segmenta, od kojih izdvajamo turistički, kulturno-umetnički i onaj posvećen privrednicima. Posetioci će uživati u tri ulice: starih zanata, pivara i hrane.

Šta je sve još u planu slušamo od Svetlane Stojadinov iz Turističke organizacije Pančeva:

Organizatori su se odabirom poznatih imena iz sveta muzike potrudili da ova manifestacija bude izuzetno posećena.

U petak, 1. jula na Trgu Đorđa Vajferta nastupiće dr Nele Karajlić i “Zabranjeno pušenje”, u subotu “Valentino”, a poslednjeg dana Alen Islamović.

Sva tri koncerta zakazana su za 23 časa.

 

 

Izvor: rtvdanivajferta

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading