ZA LJUBITELJE POZORIŠTA Jedna od najznačajnijih manifestacija za srpsku kulturu (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Manifestacije 0

Ono što je FEST za filmski svet, to BITEF predstavlja za ljubitelje pozorišta.

ZA LJUBITELJE POZORIŠTA Jedna od najznačajnijih manifestacija za srpsku kulturu (VIDEO)
Printscreen/Instagram

BITEF (Belgrade International Theatre Festival)

Ono što je FEST za filmski svet, to BITEF predstavlja za ljubitelje pozorišta. Od 1967. godine, kontinuirano se održava u Beogradu i postao je jedna od najznačajnijih manifestacija za srpsku kulturu. Godine 1999. BITEF je nagrađen specijalnom nagradom Premio Europa per il teatro i tako je postao prvi internacionalni pozorišni festival koji je zadobio ovu nagradu.

Od samog začeća, glavna zamisao festivala bila je da podrži nove i drugačije fenomene zastupljene na pozorišnoj sceni. Kada je nastao, BITEF je u korak sa svetom pratio neuobičajene trendove avangarde, a danas je poznat po tome što uspešno spaja eksperimentalne koncepte sa tradicionalnim pozorišnim vrednostima. 

Kada i gde se održava BITEF

Ovoj neuobičajenoj manifestaciji odgovara jedino podjednako čudno mesto održavanja. BITEF se svake godine održava u nikada dovršenoj Evangelističkoj crkvi u Beogradu, smeštenoj nedaleko od Skadarlije i Bajlonijeve pijace. Objekat je građen tokom nemačke okupacije 1940. godine, s namerom da u njoj bude smeštena nemačka evangelističko-hrišćanska crkva. Nakon rata, napušteni objekat je privatizovan i posle mnogo godina pripao je eksperimentalnom teatru BITEF, a danas je i dom istoimenog festivala.  

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BITEF se tradicionalno održava u oktobru. Ulaznice se mogu kupiti onlajn ili na blagajni BITEF teatra, sat vremena pre početka predstave. 

Izvor: bookaweb

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading