GRAD KOMEDIJE I SATIRE Manifestacija kulturnog karaktera koja se bavim delom i likom čuvenog srpskog dramskog pisca i satiričara Branislava Nušića

Jelena Vamović

12:44

Manifestacije 0

Ivanjica se nalazi u Moravičkom okrugu jugozapadne Srbije,i pravi je raj za sve ljubitelje netaknute i neistražene prirode.

GRAD KOMEDIJE I SATIRE Manifestacija kulturnog karaktera koja se bavim delom i likom čuvenog srpskog dramskog pisca i satiričara Branislava Nušića
printscreen

 

Zamislite grad okružen visokim planinama, ušuškan u dolini sa fantastičnim pogledom na stenovite vrhove.  Sa čistim vazduhom i hladnim zimama, često se čini da je odsečena od ostatka sveta, ali takođe je dom ljudima tako duhovitog karaktera. To ga čini pravim mestom za Festival Nušićijade.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zanimljivo je da je grad Ivanjica nastao nakon odlaska Turaka, kada je izgrađeno nebrojeno mnogo važnih objekata ovog grada, koji postoje i danas. Među starim zgradama nalazi se i Kušić han, nekadašnja gostionica. Uz ovu zgradu nije ništa drugo do zanimljiv spomenik najvažnije ličnosti srpske istorije – Draže Mihailovića, koji je rođen u Ivanjici.

shutterstock

 

Ako posetite grad, naći ćete nebrojenu riznicu manastira i crkava, ali i jedan neobičan most – Rimski most. Specifičnost mosta je ta što je, prema procenama, izgrađen za vreme Uroša Nemanjića i nema nikakve veze sa rimskim dobom. U stvari, Uroš Nemanjić je bio deo najvažnije dinastije Srbije u srednjem veku i živeo je u 13. veku. Ipak, jedan pogled na ovaj most ostaviće vas bez reči – izgleda neverovatno i okružen je bujnim zelenilom. U Ivanjici postoji još mnogo atrakcija – brojna prirodna i kulturna blaga, i mnoge priče koje čekaju da budu otkrivene.

Nušićijada je manifestacija kulturnog karaktera koja se bavim delom i likom čuvenog srpskog dramskog pisca i satiričara Branislava Nušića. Prvobitno festival Nušićijada održavao se od 1968. do 1972. kada je bio ukinut, tek od 2009. godine biva ponovo obnovljen i postaje simbol i zaštitni znak Ivanjice.

shutterstoc

Ono što je zanimljivo je da Branislav Nušić kome je festival posvećen nikada nije kročio nogom u Ivanjicu, već je Ivanjica bila poznata i kao „na kraju sveta“. u svojoj pozorišnoj predstaviGospođa ministarka koristio je rečenicu „Viđen si za Ivanjicu!“ kao simbol pretnje svim neposlušnim činovnicima s kraja 19. veka da će biti proterani, u tada zaostalu varošicu Ivanjicu.

Za vreme Nušićijade Ivanjica obiluje bogatim kulturnim programom te se organizuju: muzički koncerti, predstave, filmske projekcije, izložbe i edukativni programi za najmlađe posetioce ovog festivala.

 

 

Ivanjica na mapi:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading