IPAK SE OKREĆE Selo sa najviše pečenjara po glavi stanovnika

M. M.

09:37

Manifestacije 0

Nije pogrešio Galilej kad je rekao "ipak se okreće", ali na ražnju.

IPAK SE OKREĆE Selo sa najviše pečenjara po glavi stanovnika
shutterstock

 

Maleno selo koje stoji na pola puta između Trstenika i Kruševca, a u čijoj blizini se nalazi manastir i izvor Veluće poznato je po tome što ima najviše pečenjara po glavi stanovnika. Peku se tu i prasići i jagnjići, ima i mangulica a zna da se okrene i po koji vo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Opština Trstenik (@opstina_trstenik)

Prema nekim podacima prve pečenjare u Stopanji su otvorene tridesetih godina prošlog veka, a sve su načičkane uz magistralni put koji prolazi kroz ovo selo. Zanimljivo je možda i pomenuti kako je ovo selo dobilo ime. Naime tokom osmanske okupacije na mestu današnjeg sela nalazila se šuma koja je neko vreme posle bila posečena. Kada je tim krajem prolazio jedan turski paša njegov karavan je stao pokraj puta da se odmori, u turskim defterima to mesto je bilo upisano kao 100 panjeva, i tako se ime zadržalo.

Pečenjijada u Stopanji je manifestacija privredno-promotivnog i zabavnog karaktera, sa akcentom na tradiciju i gastronomske specifičnosti ovog kraja. Pokrenuta je u cilju povećanja broja tranzitnih posetilaca, kao i broja turista uopšte. Veliki broj kulturnih dobara u okolini, blizina Kruševca, Trstenika, Vrnjačke Banje i Kraljeva dobar su osnov za ovakvu nameru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MOJ BREND (@mojbrendstudio)

Manifestacija se održava već nekoliko godina(osim 2020. godine zbog epidemije) početkom septembra. Uz jagnjeće i praseće pečenje možete probati i druge specijalitete tradicionalne kuhinje, vina, rakija…

Komentari(0)

Loading