50 NIJANSI ŠLJIVE Takmičenje u ispijanju najpoznatijeg srpskog brenda

M. M.

15:21

Manifestacije 0

Od 2003. godine u selu Pranjani održava se sada već tradicionalno takmičenje "Rakijada".

50 NIJANSI ŠLJIVE Takmičenje u ispijanju najpoznatijeg srpskog brenda
shutterstock

 

U Pranjanima se svake godine početkom maja održava manifestacija „Rakijada“ sa bogatim i raznovrsnim programom.

Ova manifestacija traje zahvaljujući upornosti pesnikinje Ljilje Bralović, grupe građana i Mesne zajednice, koji su istu i pokrenuli i organizovali, uz podršku turističke organizacije.

Iz godine u godinu dobija nove sadržaje i okuplja sve više učesnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rakijada Pranjani (@rakijadapranjani)

Takmičenje je u dve kategorije. U prvoj proizvođači rakije dobijaju ocene za kvalitet svojih proizvoda, a u drugoj kategoriji ekipe se takmiče u ispijanju alkoholnih destilata od raznog voća.

Pravila takmičenja su sledeća: ekipa treba da sadrži pet članova, od kojih četvoro pije, a peti član je zadužen da sipa rakiju članovima svoje ekipe i da ih nakon takmičenja bezbedno vrati kući, odnosno u smeštaj. Takmičenje se sastoji od tri kruga, tj. tri discipline. U prvom krugu takmičari probaju tri različite voćne rakije i određuju njihovu vrstu i jačinu.

U drugom krugusvaka ekipa ispija 750 mililitara rakije (dakle, 750 ml po ekipi, ne po takmičaru), a potom se izvlači rakija pomoću natege. U trećem krugu ekipe ponovo ispijaju istu količinu rakije, a nakon toga se prelazi preko grede položene na podu. Na kraju se proglašavaju tri najbolje ekipe, kao i najbolji pojedinac.

Svake godine u Pranjanima se popiju ogromne količine najpoznatijeg srpskog brenda, a uz to se organizuju i druge svečanosti i promocija etno turizma na ovom prostoru.

 

Kako doći do Pranjana:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading