50 NIJANSI ŠLJIVE Takmičenje u ispijanju najpoznatijeg srpskog brenda

Aleksandar Stanojevic

15:21

Manifestacije 0

Od 2003. godine u selu Pranjani održava se sada već tradicionalno takmičenje "Rakijada".

50 NIJANSI ŠLJIVE Takmičenje u ispijanju najpoznatijeg srpskog brenda
shutterstock

 

U Pranjanima se svake godine početkom maja održava manifestacija „Rakijada“ sa bogatim i raznovrsnim programom.

Ova manifestacija traje zahvaljujući upornosti pesnikinje Ljilje Bralović, grupe građana i Mesne zajednice, koji su istu i pokrenuli i organizovali, uz podršku turističke organizacije.

Iz godine u godinu dobija nove sadržaje i okuplja sve više učesnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rakijada Pranjani (@rakijadapranjani)

Takmičenje je u dve kategorije. U prvoj proizvođači rakije dobijaju ocene za kvalitet svojih proizvoda, a u drugoj kategoriji ekipe se takmiče u ispijanju alkoholnih destilata od raznog voća.

Pravila takmičenja su sledeća: ekipa treba da sadrži pet članova, od kojih četvoro pije, a peti član je zadužen da sipa rakiju članovima svoje ekipe i da ih nakon takmičenja bezbedno vrati kući, odnosno u smeštaj. Takmičenje se sastoji od tri kruga, tj. tri discipline. U prvom krugu takmičari probaju tri različite voćne rakije i određuju njihovu vrstu i jačinu.

U drugom krugusvaka ekipa ispija 750 mililitara rakije (dakle, 750 ml po ekipi, ne po takmičaru), a potom se izvlači rakija pomoću natege. U trećem krugu ekipe ponovo ispijaju istu količinu rakije, a nakon toga se prelazi preko grede položene na podu. Na kraju se proglašavaju tri najbolje ekipe, kao i najbolji pojedinac.

Svake godine u Pranjanima se popiju ogromne količine najpoznatijeg srpskog brenda, a uz to se organizuju i druge svečanosti i promocija etno turizma na ovom prostoru.

 

Kako doći do Pranjana:

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Komentari(0)

Loading