PRAVA SREDNJOVEKOVNA ATMOSFERA Takmičenje časti i viteške veštine

M. M.

14:56

Manifestacije 0

Danas se vitezovi mogu, osim na ekranima, videti i na nekim viteškim festivalima na kojima se okupljaju entuzijasti i zaljubljenici u moćne ratnike.

PRAVA SREDNJOVEKOVNA ATMOSFERA Takmičenje časti i viteške veštine
shutterstock

 

Ne postoji nijedna vojna formacija koja budi toliko interesovanje među ljubiteljima istorije, kao što je to slučaj sa vitezovima. Njihov oklop, dugi mačevi i plemeniti konji plene svojim izgledom i gracioznošću.

Templari, hospitalci i tevtonci su samo neki od poznatih redova vitezova, a najpoznatiji red vitezova sa našeg prostora je „Red Zmaja“, koji je stvoren na inicijativu Ugarskog kralja Žigmunda u naporima zaštite evropske kulture i evropskih hrišćanskih vrednosti od azijskog osvajača, Osmanske imperije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Just Out Festival (@justoutfestival)

Red je činilo 24 viteza, a prvi među jednakima je bio sin Lazara Hrebeljanovića, despot Stefan Lazarević. Kao iskusan i cenjen vitez, koji je osvajao prve nagrade na viteškim igrama u Konstanci, Stefan je zauzimao počasno mesto u osnivačkoj povelji „Reda Zmaja“.

Danas se vitezovi mogu, osim na ekranima, videti i na nekim viteškim festivalima na kojima se okupljaju entuzijasti i zaljubljenici u moćne ratnike. Od 2015. godine oko zidina zadužbine despota Stefana, Manasije, organizuje se viteški festival „Just out“,a domaćini su „Beli orlovi“.

Gde bolje organizovati jedan takav festival nego pored impresivnih zidina srednjovekovnog utvrđenja oko Stefanove zadužbine. Na festivalu gostuje dvadesetak zemalja sveta, među kojima su i Indija, Sudan, Japan, Iran, ali i komšijske balkanske države. Festival svake godine okuplja nekoliko stotina učesnika i više desetina hiljada posetioca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Just Out Festival (@justoutfestival)

Komentari(0)

Loading