HUMOR KAO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO Duhovitost zlatiborskog kraja

M. M.

13:40

Manifestacije 0

Erski humor prepoznat je u mnogim književnim rodovima i vrstama.

HUMOR KAO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO Duhovitost zlatiborskog kraja
printscreen youtube

 

Zlatibor i njegova okolina svima su poznati kao prelep planinski predeo pun odmarališta, čistog vazduha, prelepih potoka i izvorišta i raznih specijaliteta. Ercovi ili Ere kako ih neko naziva, pošto su stanovnici zlatiborskog kraja većinom došli iz Hercegovine, poznati su i po svojoj duhovitosti i dovitljivosti.

Poznati po svom humoru su i stanovnici Šapca, poznati kao Čivijaši, ali erski humor je ipak poznatiji i prepoznatljiviji. Verovarno je u pitanju težak život na zlatiborskim obroncima koji je oblikovao duh i mentalitet njegovih stanovnika kao oblik odbrane od svakodnevnih problema.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Erski humor prepoznat je u mnogim književnim rodovima i vrstama – narodnim pripovetkama, novelama, anegdotama i vicevima; šaljivim lirskim i epskim deseteračkim pesmama; malim folklornim formama (zdravicama, poslovicama, pitalicama, zagonetkama, rugalicama i zvrčkama); dečijem folkloru i u okviru svojevrsnog folklornog teatra (čauš na svadbi, natpevavanje momačkih i devojačkih svatova).

U Čajetini i na Zlatiboru se od 2008. godine održava tradicionalna manifestacija „Letnji ulični erski kabare“, koja ima za cilj promociju lokalnog, specifičnog erskog humora, a od 2012. godine erski humor se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emilija🍕 (@zabo_jedna)

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading