HUMOR KAO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO Duhovitost zlatiborskog kraja

M. M.

13:40

Manifestacije 0

Erski humor prepoznat je u mnogim književnim rodovima i vrstama.

HUMOR KAO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO Duhovitost zlatiborskog kraja
printscreen youtube

 

Zlatibor i njegova okolina svima su poznati kao prelep planinski predeo pun odmarališta, čistog vazduha, prelepih potoka i izvorišta i raznih specijaliteta. Ercovi ili Ere kako ih neko naziva, pošto su stanovnici zlatiborskog kraja većinom došli iz Hercegovine, poznati su i po svojoj duhovitosti i dovitljivosti.

Poznati po svom humoru su i stanovnici Šapca, poznati kao Čivijaši, ali erski humor je ipak poznatiji i prepoznatljiviji. Verovarno je u pitanju težak život na zlatiborskim obroncima koji je oblikovao duh i mentalitet njegovih stanovnika kao oblik odbrane od svakodnevnih problema.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Erski humor prepoznat je u mnogim književnim rodovima i vrstama – narodnim pripovetkama, novelama, anegdotama i vicevima; šaljivim lirskim i epskim deseteračkim pesmama; malim folklornim formama (zdravicama, poslovicama, pitalicama, zagonetkama, rugalicama i zvrčkama); dečijem folkloru i u okviru svojevrsnog folklornog teatra (čauš na svadbi, natpevavanje momačkih i devojačkih svatova).

U Čajetini i na Zlatiboru se od 2008. godine održava tradicionalna manifestacija „Letnji ulični erski kabare“, koja ima za cilj promociju lokalnog, specifičnog erskog humora, a od 2012. godine erski humor se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emilija🍕 (@zabo_jedna)

Komentari(0)

Loading