GDE SU NAPRAVLJENE PRVE SKIJE U SRBIJI Ilija Glišović, od stolara do medalje u nordijskom skijanju (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:01

Zanimljivosti 1

S obzirom da je Srbija bila okupirana tokom cele zime 1941. godine, sa nemačkim vojnicima stigle su i prve skije.

GDE SU NAPRAVLJENE PRVE SKIJE U SRBIJI Ilija Glišović, od stolara do medalje u nordijskom skijanju (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Nemci su 1941. godine okupirali skoro celu Srbiju, a nemačka vojska je stizala do svih krajeva. 

S obzirom da je Srbija bila okupirana tokom cele zime, sa nemačkim vojnicima stigle su i prve skije.

Njihovo iskrcavanje u jednom selu budno su pratili Milija i Janićije. Iz voza su iskrcavali nešto sasvim nepoznato, nekakve daske sa zakrivljenim vrhom. Morali su da saznaju o čemu se radi, a jedan pričljivi Nemac im je ispričao sve do detalja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Okupili su svoje društvo stolara i veoma brzo su od drvenih letvi napravili skije.

Za prvo skijanje čekali su noć, stali su na drvene letve, noge su vezani konopcem oko njih i spuštali se niz brda celu noć.

Skijali su celo jutro, a te 1941. godine čarolije trajale su sve dok ih sneg nije napustio.

Prve skije napravljene su u selu Rudine na planini Zlatibor, a Milijin sin Ilija Glišović postao je jugoslovenski prvak u nordijskom skijanju.

- Nekada nas je trideset kovača u ovom kraju bilo, a sada, eto, ostadoh verovatno jedini na Zlatiboru. Kao dete sam još išao po radionicama i drugovao s kovačima, pa tako i ovaj posao zavoleo. Dobra volja i muka čoveka na svašta nateraju, pa tako sam ja osim kovačkog savladao potkivački i stolarski zanat, a pomalo sam i u veterini vešt. Ima posla, nije da ga nema, ali puno manje nego pre, jer manje je i naroda. Radim svakojake kovačke usluge, poneki par volova potkujem i sanduk za mrtvaca sačinim - priča deda Ilija dok oko nakovnja ispred njega pršte varnice - priča Ilija.

U celom kraju Ilija slovi za „hitnu pomoć“ za životinje. Kada se stoka u Rudinama razboli, seljani najpre kontaktiraju s njim, a tek kada je on nemoćan da pomogne zovu veterinara. Veli, zna da skreše konju zazubice, da mu pomogne kada se nadme, kravama da priskoči u pomoć kad ih stigne „šuškavac“. Da oteli ili ojagnji životinju, to je Iliji kao dobar dan.

Stari zanatlija kroz svoju radionicu provodi mušterije baš kao kustos goste kroz raritetnu muzejsku riznicu. Pokazuje nakovanj za koga je kravu trampio, mehove od teleće kože, ručnu bormašinu američke proizvodnje osamdeset godina staru koja ga još služi, kao nova.

GDE SU NAPRAVLJENE PRVE SKIJE U SRBIJI Ilija Glišović, od stolara do medalje u nordijskom skijanju (FOTO/VIDEO) Printscreen
 

Kada celu tu svoju „postavku“ predstavi, Ilija Glišović započne priču o radionici u kojoj je životni vek proveo, ali koja ga je na puteve sportske slave izvela.

- U ovoj šupi napravljene su prve skije u Srbiji. Pravio ih je još posle drugog rata moj otac sa prijateljima. Tu sam zavoleo smučarski sport, naročito trčanje na skijama. Od proleća do jeseni krvavo sam radio, a sa prvim snegom zaključavao bih svoju radionicu i zimske dane provodio na skijama. Malo-pomalo i postadoh član reprezentacije Srbije. Dva puta sam, 1975. i 1976, bio državni prvak u biatlonu - veli Ilija Glišović.

GDE SU NAPRAVLJENE PRVE SKIJE U SRBIJI Ilija Glišović, od stolara do medalje u nordijskom skijanju (FOTO/VIDEO) RAS Srbija
 

Osma decenija života nije mu bila breme da se ponovo oproba na smučkama. Doduše, samo nekoliko puta, zima ga izdala jer je snage malo bilo. Zato se sada kani Ilija da podmaže bicikl i duh sportiste u sebi namiri.

- Mnogo toga sam u životu proš’o, svuda bio i svašta vid’o, taman da čovek ni za čim ne žali, ali me jedna muka tišti. Gledam i boli me što zamiru zlatiborska sela, sve stari svet ostao u njima, deca se u mojim Rudinama skoro i ne rađaju - iskren je Ilija Glišović.

Kako doći od Beograda do sela Rudine pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(1)

Loading
Razuman Srbin

14.10.2022 16:32

Ovako izgleda istorija kada je komunisti pišu. Uprkos cinjenici da je prvo skijasko takmicenje u Kraljevini Jugoslaviji bilo na padinama Avale, od tek izgradjenog hotela Avala.