POVEZIVANJE SRBIJE I AFRIKE U KULTURNOJ SFERI Muzej afričke umetnosti predstavlja Srbiju u Luandi

Jelena Vamović

19:00

Manifestacije 0

Paviljon Srbije je u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja.

POVEZIVANJE SRBIJE I AFRIKE U KULTURNOJ SFERI Muzej afričke umetnosti predstavlja Srbiju u Luandi
Foto: Tanjug

 

Unesko, Vlada Angole i Afrička unija, od 27. novembra do 2. decembra 2021. godine organizuju Bijenale u Luandi – „Panafrički forum za kulturu mira“, a Muzej afričke umetnosti u Beogradu predstavljaće Paviljon Srbije na Bijenalu kao prvi i jedini antikolonijalni muzej u Evropi koji je u potpunosti posvećen kulturi i umetnosti afričkog kontinenta.

Cilj Bijenala u Luandi je prevencija nasilja i rešavanje sukoba podsticanjem kulturne razmene, međugeneracijskog dijaloga i promocijom rodne ravnopravnosti u Africi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bijenale u Luandi organizuje se drugi put po redu i obeleženo je temom Afričke unije za 2021. godinu: „Umetnost, kultura i nasleđe – poluge za izgradnju Afrike koju želimo“.

Prvo bijenale održano je 2019. godine, a ovogodišnje izdanje održava se u hibridnom formatu, kombinujući virtuelne sadržaje i događaje uživo.

Veliki broj zemalja učesnica na svojim virtuelnim nacionalnim paviljonima proslavljaju Afriku i njene brojne dijaspore nizom kulturnih sadržaja.

Muzej afričke umetnosti kontinuirano nastoji da popularie i približi znanja o umetničkom stvaralaštvu Afrike i da doprinese razvoju i jačanju prijateljskih odnosa Srbije sa zemljama afričkog kontinenta.

Bijenale u Luandi nudi dragocenu mogućnost da ovaj beogradski muzej predstavi svoje programe na globalnoj platformi koja omogućava ravnopravno učešće i prostor za razmenu ideja i primera dobre prakse i međugeneracijski dijalog.

Afro festival, izložba „Reflekt – Namibija 30 godina nakon oslobođenja“, konferencija „Savremena umetnost Afrike u doba pandemije“ i brojne elektronske publikacije samo su deo predstavljenih programa Muzeja afričke umetnosti kojima se slavi nepregledno bogatstvo i kulturni diverzitet Afrike.

(Tanjug.rs)

Komentari(0)

Loading