POVEZIVANJE SRBIJE I AFRIKE U KULTURNOJ SFERI Muzej afričke umetnosti predstavlja Srbiju u Luandi

Jelena Vamović

19:00

Manifestacije 0

Paviljon Srbije je u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja.

POVEZIVANJE SRBIJE I AFRIKE U KULTURNOJ SFERI Muzej afričke umetnosti predstavlja Srbiju u Luandi
Foto: Tanjug

 

Unesko, Vlada Angole i Afrička unija, od 27. novembra do 2. decembra 2021. godine organizuju Bijenale u Luandi – „Panafrički forum za kulturu mira“, a Muzej afričke umetnosti u Beogradu predstavljaće Paviljon Srbije na Bijenalu kao prvi i jedini antikolonijalni muzej u Evropi koji je u potpunosti posvećen kulturi i umetnosti afričkog kontinenta.

Cilj Bijenala u Luandi je prevencija nasilja i rešavanje sukoba podsticanjem kulturne razmene, međugeneracijskog dijaloga i promocijom rodne ravnopravnosti u Africi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bijenale u Luandi organizuje se drugi put po redu i obeleženo je temom Afričke unije za 2021. godinu: „Umetnost, kultura i nasleđe – poluge za izgradnju Afrike koju želimo“.

Prvo bijenale održano je 2019. godine, a ovogodišnje izdanje održava se u hibridnom formatu, kombinujući virtuelne sadržaje i događaje uživo.

Veliki broj zemalja učesnica na svojim virtuelnim nacionalnim paviljonima proslavljaju Afriku i njene brojne dijaspore nizom kulturnih sadržaja.

Muzej afričke umetnosti kontinuirano nastoji da popularie i približi znanja o umetničkom stvaralaštvu Afrike i da doprinese razvoju i jačanju prijateljskih odnosa Srbije sa zemljama afričkog kontinenta.

Bijenale u Luandi nudi dragocenu mogućnost da ovaj beogradski muzej predstavi svoje programe na globalnoj platformi koja omogućava ravnopravno učešće i prostor za razmenu ideja i primera dobre prakse i međugeneracijski dijalog.

Afro festival, izložba „Reflekt – Namibija 30 godina nakon oslobođenja“, konferencija „Savremena umetnost Afrike u doba pandemije“ i brojne elektronske publikacije samo su deo predstavljenih programa Muzeja afričke umetnosti kojima se slavi nepregledno bogatstvo i kulturni diverzitet Afrike.

(Tanjug.rs)

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading