NAJBOLJI EVROPSKI FESTIVAL Proistekao iz političke pobune mladih i prerastao u događaj koji okuplja ljude iz celog sveta kako bi uživali i slušali poznate svetske zvezde

Jelena Vamović

16:34

Manifestacije 0

Četvorodnevna ekstravaganca plesa, roka, popa, grimea i svakog drugog stila muzike pod suncem, privlači skoro 200.000 ljudi iz 70 zemalja u veličanstveno okruženje Petrovaradinske tvrđave.

NAJBOLJI EVROPSKI FESTIVAL Proistekao iz političke pobune mladih i prerastao u događaj koji okuplja ljude iz celog sveta kako bi uživali i slušali poznate svetske zvezde
shutterstock

 

Brojna prirodna bogatstva, velelepni i bajkoviti pejzaži, bogato kulturno-istorijsko nasleđe samo su mali deo onoga što Srbija nudi svojim posetiocima. Srbija je zemlja festivala, zabave, muzike, dobrog provoda i avanture. Najpoznatiji festival koji se održava u Srbiji je EXIT. Festival EXIT se održava na briljantnoj i očaravajućoj Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, gde se svake godine ljubitelji muzike i posetioci festivala iz celog sveta okupljaju kako bi uživali i slušali poznate svetske zvezde.

Sve je proisteklo iz pobune. Godine 2000. studenti i aktivisti podigli su pozornice između Univerziteta i Dunava za 100-dnevni protest protiv Miloševićevog režima, odlučni da se odupru od ugnjetavanja vlade kao događaj koji će mlade ljude okupiti i više zainteresovati za politiku. Slogan festivala bio je „EXITizlaz iz desetogodišnjeg ludila“. Nekoliko dana po završetku festivala, predsednički izbori započeli su proces rušenja režima, a sledeće godine EXIT se preselio u tvrđavu sa druge strane Dunava.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

EXIT je titulu „Najbolji evropskog festival“ poneo 2014. i ponovo 2018. godine, osvojene na Evropskim festivalskim nagradam u Holandiji.  Tokom dvadeset godina postojanja ovaj festival je dostigao sam vrh, ne samo evropskih, već i svetskih muzičkih događaja.

shutterstock

 

Zahvaljujući noćnoj atmosferi zabave i izuzetno jeftinom pivu, lako je potpuno uroniti u ovo pomalo nadrealno mesto i izgubiti se u neverovatnom okruženju, gde je novo otkriće uvučeno u svaki raspoloživi kutak.

Festival obiluje širokom lepezom muzičkih žanrova na više od 20 pozornica. Glavna scena, koja se nalazi u srcu tvrđave, mesto sa kapacitetom od 35.000 mesta. Dance Arena ugošćuje neke od najuticajnijih DJ-eva na svetskoj muzičkoj sceni. Ovo je mesto za sve ljubitelje elektronske muzike; ovde možete plesati do zore sa hiljadama drugih! Explosive Stage ugošćuje „eksplozivnije“ žanrove, kao što su punk, metal i hardcore.

Od 2014. godine EXIT je dobio svoje morsko izdanje u vidu Sea Dance festivala, koji se održava na plaži Buljarica u Crnoj Gori, krajem avgusta. EXIT tim je 2017. godine pokrenuo i Sea Star Festival u Umagu, a 2018. godine i No Sleep Festival u Beogradu.

Zanimljivo je da posetioci ovog festivala nisu samo ljubitelji muzike i klaberi već i znatiželjnici koji žele da osete neobuzdani duh festivalskih okupljanja. Sa toliko bina i izvođača, i svih vrsta organizovanih aktivnosti, svako može pronaći svoju šolju čaja na EXIT-u.

shutterstock

Đokijada

KAKVA MANIFESTACIJA Nikad više ĐOKA na jednom mestu!

Manifestacije

18:00

12 maj, 2024

Stara Pazova/Belegiš - Skoro da nema osobe na prostoru bivše Jugoslavije koja nije čula za glavne likove iz mnogih viceva, Muju i Hasu, Pericu i Đokicu. I dok se Bosanci najčešće smeju dogodovštinama ove prve dvojice, srbi to najrađe čine uz Đoku.

Komentari(0)

Loading