Zašto pravoslavni sveštenici nose brade, a katolički ne: Stari zapis otkriva istinu

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

Brada i duža kosa sveštenika i monaha su neodvojivi identitet kojim ima dugu tradiciju

sveštenik
Shutterstock

U starozavetnoj knjizi Levita, postoji scena u kojoj Mojsije miropomazuje glavu svog brata Arona stavljajući na taj način službu sveštenstva.

Miro se slivalo Aronu niz bradu, a brada koju danas sveštenici nose je simbol ovog obreda.

Sličan simbol predstavlja i epitrahilj, dugačko platno koje stoji oko vrata i spušta se skoro do stopala, bez kojeg sveštena lica ne mogu da vrše službu - krštenja, opela, ispovedanja...

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stari crkveni zapisi kažu da je brada simbol muškosti i da brijati je znači sramoćenje.

- Ne strižite kose svoje uokrug, ni grdite brade svoje - piše u 3. knjizi Mojsijevoj.

 

grčko groblje

Arheološko blago Srbije skriveno u selu Hrti, dragulj za koji bi stranci dali milione: Grčko groblje upisano na prestižnu UNESCO listu Svetske baštne, ima jedinstvene ukrašene spomenike

Kultura

13:00

16 septembar, 2024

Na samo 16 kilometara od centra Prijepolja, u planinskom selu Hrti smestio se izuzetno redak arheološki dragulj. Srednjovekovno Grčko groblje podeljeno je na dva dela, a na njemu se ukupno nalazi se 81 spomenik. Ističu se po svojoj posebnoj lepoti i ukrasima, zbog čega su se od 2016. godine našli i na UNESCO listi svetske baštine.

grob

CRKVA DAJE ODGOVOR: Šta raditi s krstom i ličnim stvarima pokojnika

Kultura

11:00

16 septembar, 2024

Smrt bliske osobe jedna je od najtežih stvari koje se mogu dogoditi čoveku. Ipak, to je deo prirodnog procesa koji je neminovan, te se moramo pomiriti sa njim. Međutim, kada se to desi emocionalni šok je prevelik da bismo trezveno razmišljali, te se susrećemo sa raznim pitanjima, na koja često nemamo odgovor.

Komentari(0)

Loading