Danas je SVETI STEFAN, DESPOT SRPSKI: Ovo su običaji za vernike

10:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Stefana Lazarevića, despota srpskog, zajedno sa njegovom majkom, Svetom knjeginjom Milicom, monahinjom Evgenijom

Danas je SVETI STEFAN, DESPOT SRPSKI: Ovo su običaji za vernike
Printscreen

Despot Stefan Lazarević je bio sin i naslednik svetog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine, i kneginje Milice, koja je i sama bila pesnikinja. 

Godine 1405. oženio je Jelenu, kći Frančeska II Gatiluzija, gospodara Lezbosa. 

Na početku svoje vladavine, 1393. godine, Stefan je nosio titulu kneza.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kad je napunio 16 godina, majka mu je predala državu na upravljanje i povukla se u svoju zadužbinu, LJubostinju. Srpski Despot je postao 1402. godine.

Kako nije imao dece, 1426. godine na saboru u Srebrenici proglasio je sestrića Đurđa Brankovića za svog naslednika.

Despot Stefan Lazarević je iznenada umro od moždanog udara u toku lova, 1427. godine kod mesta Crkvine, koje pripada opštini Mladenovac.

Kontroverza oko toga je li despot Stefan Lazarević sahranjen u Manasiji ili Koporinu nije razrešena. Oba manastira su njegove zadužbine. SPC je zvanično potvrdila da su mošti u Koporinu despotove. 

Kasnije je DNK analizom utvrđeno da je u Manasiji sahranjen bliski srodnik kneza Lazara i to je predstavljeno kao siguran dokaz da je u pitanju despot Stefan. 

Međutim, na osnovu istorijskih izvora nije sporno da je u Manasiji sahranjen drugi sin kneza Lazara, despotov brat Vuk, čiji DNK je mogao biti pronađen tamo.

Verovanja

Na današnji dan trebalo bi otići u crkvu na verski obred posvećen ovom prazniku.

Prema narodnim verovanjima, koja se vezuju za ovaj praznik i sveca, nije preporučljivo dremati preko dana, kako se ne bismo do kraja godine bili pospani. 

U nekim krajevima Srbije nije preporučljivo ići na kupanje i plivanje.

nacionalna klasa

Šta je PISALO na kombinezonu Flojda iz "Nacionalne klase“?

Kultura

15:00

17 septembar, 2024

FILM "Nacionalna klasa" stekao je veliku popularnost kada je izašao u bioskope 1978. godine, a glavnog glumca, Dragana Nikolića, koji je u ovoj dramakomediji igrao vozača trkačkih automobila Branimira Mitrovića Flojda, vinula je u zvezde srpskog glumišta.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading