Da li se posti na Petrovdan? Vernici čine veliki greh jer ne znaju jedno strogo pravilo

10:00

Kultura 0

Najlepši deo običaja je što u pravljenju kolača prema verovanju treba da učestvuju i deca

Da li se posti na Petrovdan? Vernici čine veliki greh jer ne znaju jedno strogo pravilo
vikipedija/12 apostola

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Petrovdan.

Praznik Petrovdan proslavlja se 12. jula svake godine i posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu. sa ovim praznikom se završava Petrovdanski post, a za njega se vezuju razni običaji i rituali.

Sveti apostol Petar smatra se za jednog od najznačajnijih propovednika hrišćanstva. Prema spisima i verovanju, Isus Hrist je baš njemu dao ključeve nebeskog carstva. Takođe, veruje se da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda). Petar na grčkom znači stena. Sveti Apostol Pavle prvo je bio farisej koji je progonio hrišćane, da bi se prema Svetom pismu kansije čudenso preobratio u hrišćanstvo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan od običaja za Petrovdan jeste da najstariji član porodice noć uoči praznika ubere cvet petrovac za svakog u kući za zdravlje. Cvetovi se pobijaju u jendo mesto i dobar znak je ako i na Petrovdan ostanu sveži i ne uvenu.

Voće koje je zvezda ovog praznika su jabuke i one simbolizuju slast i mir među ljudima. Na ovaj praznik se poklanjaju jabuke komšijama i prijateljima, a običaj je da se pravi kolač sa jabukama koji se naziva "petrovača". Najlepši deo običaja je što u pravljenju kolača prema verovanju treba da učestvuju i deca.

Stari običaj je i da se na ovaj dan pale lile od sušene kore breze ili trešnje čime se priziva dobro zdravlje.

Nekada su devojke na Petrovdan predviđale ljubavnu sudbinu. Na Ivanjdan su sadile pšenic eu saksiju, a verovalo se da ukoliko pšenica pukne na Petrovdan i njene klice se saviju uu obliku prstena, devojka će uskoro upoznati svoju srodnu dušu.

Običaj je da se ne rade teški fizički poslovi, već se dan posvećuje radosti i molitvi.

Kao i za vreme trajanja svakog posta ne jedu se meso, beli mrs i jaja. 

Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje. Ove godine Petrovdan pada na petak.

Vladeta Jerotić

"Roditelji koji govore da PODJEDNAKO vole svoju decu LAŽU"

Kultura

13:00

6 septembar, 2024

Poznati srpski akademik, neuropsihijatar i književnik Vladeta Jerotić izneo je niz izuzetno bitnih činjenica o vaspitanju deteta. Samo on je znao da pronikne u suštinu klasične srpske porodice, da nađe koren problema, ukaže na njega i ispravi ga u začetku.

bora čorba

Emotivne slike sa Borinog ćošeta u Čačku: Grupa mladića spontano se okupila ispred zgrade u kojoj je roker živeo u Čačku, svirali njegove najveće hitove

Kultura

16:00

5 septembar, 2024

Nekoliko desetina mladih Čačana sinoć se okupilo na čuvenom čošetu u centru grada, ispred zgrade u kojoj je svoju mladost i detinjstvo proveo legendarni Bora Đorđević. Mladići sa gitarima, ljubitelji dobrog rok zvuka svirali su Borine vanvremenske hitove i tako izmamili osećaj sete kod stanara, ali i slučajnih prolaznika.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading