SUTRA JE IVANJDAN Zovu ga i "devojački praznik" a ovo su običaji koje treba ispoštovati

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Ivanjdan, poznat i kao Sveti Jovan Preteča ili Krstitelj, praznuje se 7. jula svake godine kao jedan od značajnih praznika u srpskoj tradiciji. Ovaj dan je označen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, što ga čini jednim od zapovednih praznika.

Ivanjdan
Shutterstock

Jedan od najlepših običaja koji se vezuje za Ivanjdan jeste pletenje venčića od cveća. Noć uoči praznika, žene širom Srbije vredno pletu venčiće od posebnih cvetova i postavljaju ih ispred svojih kućnih vrata. Ovi venčići se smatraju zaštitom od svake nedaće i simbolizuju obilje i zdravlje za porodicu.

Posebno je zanimljiv običaj devojaka da takođe pletu venčiće, ali ubace u njih po jednu crvenu ružu. Veruje se da će one brzo pronaći ljubav svog života ako cveće ostane sveže i lepo do jutra, što dodatno pojačava magiju ovog praznika.

Na Ivanjdan se takođe tradicionalno bere lekovito bilje, poznato kao ivanjsko cveće, od kojeg se pletu venci. Ovi venci se čuvaju u kućama kao lek protiv bolesti, jer se veruje da bilje ima posebna lekovita svojstva tog dana.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Još jedan značajan običaj vezan za Ivanjdan je kupanje u rekama i potocima. Voda tog dana, prema verovanjima, ima posebnu moć i čisti telo i dušu. Mnogi vernici i danas praktikuju ovo kupanje kao deo rituala i tradicije koja traje vekovima.

Upravo ovi običaji čine Ivanjdan jednim od najomiljenijih praznika u srpskom narodu, spajajući duhovno nasleđe i predivne kulturne tradicije koje se čuvaju i neguju iz generacije u generaciju.

Komentari(0)

Loading