ARHANGEL GAVRILO Beli anđeo mileševski je bio na prvom javnom satelitskom snimku, a evo šta ga još čini posebnim!

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe i spada u najpoznatije freske Srbije, ali se ubraja i u najveće domete evropskog slikarstva. Smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka.

Beli anđeo
Printscreen/SPC

Na ovoj fresci je prikazan Arhanđel Gavrilo obučen u beo hiton, koji sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob. Beli anđeo je rađen slobodnim, širokim potezima i odlikuje se monumentalnošću.

Freska se nalazi na južnom zidu zapadnog traveja i nastala je u 13. veku kao rad nepoznatih autora Grka, školovanih u Carigradu, Nikeji i Solunu.

Freska svojom lepotom i savršenom kompozicijom  impresionira i ne samo što donosi potpuni sklad, već i je naslikan tako da posetioca gleda direktno u oči bez obzira iz kog ugla ga posmatrate.

Zanimljivo je da je prvi javni satelitski prenos video signala 1962. između Evrope i Severne Amerike sadržao sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana prema Amerikancima. Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Mnogi tvrde da je Beli anđeo odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

Kroz vekove, ova izuzetna umetnička kreacija je preživela različite periode i izazove.

U 16. veku je preko nje naslikana druga freska, pa je Beli anđeo bio sakriven sve do 20. veka kada je ova manastir restauriran i gornja slika uklonjena. Tako se freska Belog anđela se ukazala gotovo 400 godina kasnije ponovo u punoj lepoti.

Beli anđeo iz Mileševe ostaje ne samo umetničko delo već i duhovni simbol koji inspiriše i nosi poruke nade, spasenja i mira.

Komentari(0)

Loading