SRPSKI OBIČAJI KOJI STRANCE OBARAJU S NOGU: Ritual bez kojeg nijedan događaj ne može da prođe im je OMILJENI

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Postoji mnoštvo običaja koji su deo srpske tradicije. Vekovima su stari, a stranci ih obožavaju.

SRPSKI OBIČAJI KOJI STRANCE OBARAJU S NOGU: Ritual bez kojeg nijedan događaj ne može da prođe im je OMILJENI
Printscreen/ Obicaji Radjevine Dobrivoje i Dobrila Pantelic/Zvanje na svadbu

U našem narodu postoji mnoštvo verovanja i običaja koja su vekovima stara i čuvaju se od zaborava. Upravo to predstavlja najpresudniji faktor koji je uticao na stvaranje i očuvanje kolektivnog identiteta zajednice.

Srpska kultura je veoma bogata i nudi mnogo običaja koja su posebno zanimljiva strancima, kojima je čast da budu gosti važnim svečanostima i ceremonijama, poput slava, venčanja i krštenja koja sa sobom nose najviše običaja i rituala.

Slavski običaji

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Običaji u Srbiji vezani za poštovanje crkve i hrišćanskih običaja veoma su rasprostranjeni i igraju veliku ulogu u životu svakog vernika. Do sveće, na trpezu se postavlja i slavski kolač, osnosno hleb kao i žito.

- Posluženje je posebno zanimljivo stranima koji su oduševljeni ovakvom praksom. Pred goste kao posluženje obično iznosi žito i vino, a u nekim krajevima slatko.

- Smeštanje gosta na vrh stola predstavlja veliko ukazivanje časti, a na čelo stola se obično postavlja najstariji član porodice, kum ili zet, a neretko se može ukazati čast i novom gostu.
- Rakija prestavlja jedan od simbola Srbije i veoma je popularna. Osim toga što se koristi za piće neki nje smatraju narodnim lekom. Bez ovog tradicionalnog pića ne može da prođe nijedan događaj.

Strani turisti rakiju obično opisuju kao veoma snažno piće, izrazito voćnog ukusa, koje se pretvara u vatru kada ga progutate. Međutim, rakija im je omiljeno piće u Srbiji.

Običaji za svadbu

Ako ne na godišnji odmor, stranci u našu zemlju dolaze kako bi uveličali venčanje nekog prijatelja. Kada je u pitanju srpska svadba običaji koji dočekaju strance su brojniji i još neobičniji, ali jednako pitureskni i zanimljivi.

- Kićenje kapije
- "Skidanje" jabuke puškom
- Kupovina mlade
- Bacanje sita na krov

Običaji za rođenje deteta

Postoji mnoštvo običaja koji se praktikuju kada se dete rodi. Neki se sve manje koriste, dok su drugi duboko ukorenjeni u srpsku tradiciju.

- Cepanje očeve košulje ili majice (veruje se da će muškarac koji pocepa majicu takođe postati otac)
- Babine (period u prvih 40 dana detetovog života, kada je najpodložnije dobrim uticajima i željama babica i kumova)

Posipanje vode za sreću

Duboko se veruje da se tim činom teraju moguće prepreke i da nakon prosipanja vode sve ide “glatko”. Samo postoji jedna “caka” – ukoliko se nakon prosipanja vode okrenete i pogledate za sobom, ritual gubi smisao i povoljno dejstvo.

Posipanje se obično vrši kada neko krene da obavi važan posao, kako bi mu to donelo sreću.

Izvlačenje ušiju za rođendan

Veruje se da kad se dete povuče za uši da će ono biti napredno i da će da poraste.

@lepotesrbijee Prelepo 😍 Sneg koji je juče posle podne počeo da pada u Beogradu zadržao se preko noći, pa je ranoranioce obradovala zimska idila u prestonici ❄️❄️ #lepotesrbije #sneg #beograd #srbija #fypシ #fypシ゚viral ♬ Eternal - Athena & smle
Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading