GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO Dugo smo bili ubeđeni da je ova hrana posna, a ustvari nije - evo i zašto

Miloš Milenović

17:00

Kultura 0

Dan kada u crkvenom kalendaru stoji „riba“ – tada se jede posna hrana, ali je dozvoljena i riba i vino.

GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO Dugo smo bili ubeđeni da je ova hrana posna, a ustvari nije - evo i zašto
Shutterstock

 

Posna hrana je sva hrana koja nema životinjske sastojke u sebi.

Posni nisu sir, jaja, alkohol, meso. To je mrsna hrana. U crkvenom kalendaru označeno je tačno šta se jede određenog dana. Svaki dan je označen, pa stoji „voda“, „ulje“ ili „mrs“. Ovo je objašnjenje koje će vam pomoći da vam bude jasnije šta jedete tih dana. Kada u kalendaru za taj dan stoji „voda„, znači da se jede hrana koja je posna a nije spremljena na ulju i nema u sebi ulja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada za dan u crkvenom kalendaru stoji „ulje“ – to je posna hrana koja može biti spremljena na ulju i sa uljem. Dan kada u crkvenom kalendaru stoji „riba“ – tada se jede posna hrana, ali je dozvoljena i riba i vino.

Danas nije teško postiti budući da mnogi proizvoda koji su posni, ali isto tako mora se obratiti pažnja na deklaraciju jer, iako se za mnoge namirnice misli da su posne, one to nisu jer sadrže sastojke životinjskog porekla.

Veoma je važno da pročitate deklaraciju, jer i mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki sastojak životinjskog porekla - kazein. Ako kupujete biljni kačkavalj, proverite da li sadrži kazein.

Takođe, u mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, kako bi dobili sjaj i hrskavost.

Šokantno je i saznanje da svaka riblja pašteta nije posna, pa se i tu preporučuje da se pročita deklaracija.

U većina bombona nije posna jer takođe sadrži supstance životinjskog porekla. Iako se mislilo da su gumene bombone posne, ispostavilo se da nisu jer se želatin dobija kuvanjem životinjske kože, vezivnoga tkiva ili kosti životinja, često svinja ili krava.

Dobro obratite pažnju i na napolitanke jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

vlasi

MUZEЈ MRTVOG JEZIKA: Jedino mesto u Srbiji gde se govori rumunski jezik cara Trajana i zašto je ta kultura pod zaštitom

Kultura

20:00

24 oktobar, 2025

Vlaška zajednica u Istočnoj Srbiji čuva jedinstven jezički fenomen: arhaične romanske dijalekte koji su se razvijali u potpunoj izolaciji vekovima. Otkrivamo zašto se ovaj jezik, najbliži izvornom latinitetu Balkana, naziva "jezikom cara Trajana" i kako je pitanje njegovog imena – vlaški ili rumunski – postalo predmet političkog spora, uprkos naučnoj činjenici da je on živi spomenik antike.

jelena anžujska

POSLEDNJI TRAG NEMANJIĆА: Gde je zaista sahranjena Jelena Anžujska i zašto se za njen grob borilo tri dinastije

Kultura

18:00

24 oktobar, 2025

Jelena Anžujska (1236–1314) jedna je od najzagonetnijih srpskih kraljica. Rođena u plemićkoj lozi Zapada, postala je svetica Pravoslavne crkve, majka dvojice kraljeva i osnivač prve ženske škole u Evropi. Otkrivamo kako je njen grob u Manastiru Gradac postao tačka spajanja katoličke i pravoslavne vere i zašto su se tri dinastije borile za njeno nasleđe.

bajlonijeva pijaca

TAJNA IZGUBLJENOG PIVA: Zašto je Bajloni bio najmoćniji čovek Beograda i kako je nastao recept koji je propao u ratu

Kultura

17:00

24 oktobar, 2025

Bajlonijeva pijaca, kao i današnji Cetinjski kreativni distrikt, nose ime porodice koja je u Beograd donela industrijsku revoluciju i najbolje pivo na Balkanu. Otkrivamo kako je češki emigrant Ignjat Bajloni, na nagovor zeta, odabrao Srbiju umesto Amerike, stvorio carstvo, i zašto je recept za čuveno svetlo pivo "Prvenac" zauvek nestao nakon bombardovanja.

Geneks

TITOV ZABORAVLJENI SOLITER: Zašto je Geneks kula u Beogradu imala dva tornja i kako je nastala legenda o 'Kapiji Beograda'

Kultura

16:00

24 oktobar, 2025

Geneks kula, poznata kao Zapadna kapija Beograda, najupadljiviji je primer brutalističke arhitekture u Srbiji i simbol moći Jugoslavije. Otkrivamo zašto je njena gradnja izazvala burne reakcije, kako je arhitekta Mihajlo Mitrović osmislio dve kule i most, i zašto čuveni rotirajući restoran na vrhu nikada nije zaživeo, ostavljajući iza sebe priču o neostvarenoj utopiji.

Komentari(0)

Loading