IZA SVEGA SE KRIJE ZANIMLJIVA PRIČA Zašto mlada nosi veo na venčanju?

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Danas mlade uglavnom ne nose velove preko lica, ta tradicija je uglavnom promenja, ali se uglavnom nalazi zakačen u kosi.

IZA SVEGA SE KRIJE ZANIMLJIVA PRIČA Zašto mlada nosi veo na venčanju?
unsplash.com

 

Trendovi venčanja dolaze i odlaze, ali određeni delovi tradicije, poput bele haljine, nešto novo, neštog staro i nešto plavo ostaju i ne prolaze. Tu možemo da svrstamo i čuveni veo bez koga je klasična mlada nezamisliva.

Istorija vela

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Smatra se da je veo jedan od najstarijih delova tradicije koja važi na taj veliki dan. Veo podrazumeva komad tkanine, obično od tila ili čipke, koji se nosi na glavi mlade i pokriva njeno lice dok hoda do mladoženje. Kada je pred oltarom, mladoženja skida tkaninu sa njenog lica, otkrivajući mladu. Danas mnoge neveste odustaju od pokrivanja lica, ali i dalje nose veo u kosi kao svadbeni dodatak.

Istorija kaže da koncept braka postoji više od 4.000 godina. Kako su se venčanja menjala tokom vekova, uspostavljene su različite tradicije, uključujući veo. Veo se može pratiti do venčanja u staroj Grčkoj. Neveste bi pokrivale celo lice i u mnogim slučajevima pokrivale celo telo dok su hodale niz prolaz. Takođe ugovoreni brakovi su nekada bili deo u većini kultura, pa je veo služio kao vid zaštite lica neveste od njenog budućeg muža, u slučaju da se mladoženji mlada ne svidi i obrnuto.

Parovi i njihove porodice bili su izuzetno sujeverni u pogledu dana venčanja, pa je postojalo i verovanje da veo štiti mladu od "nemilih sila".

Danas mlade uglavnom ne nose velove preko lica, ta tradicija je uglavnom promenja, ali se uglavnom nalazi zakačen u kosi.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading