DANAS JE PRAZNIK POLAGANJA RIZE PRESVETE BOGORODICE: Ovo obavezno morate uraditi pred spavanje

12:00

Kultura 0

Ovaj drevni hrišćanski praznik ustanovljen je još u 5. veku

DANAS JE PRAZNIK POLAGANJA RIZE PRESVETE BOGORODICE: Ovo obavezno morate uraditi pred spavanje
Shutterstock

Vernici srpske Pravoslavne crkve danas slave praznik polaganja rize Presvete Bogorodice.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice. Ne zaboravite da pročitate čuvenu molitvu: “Bogorodice Devo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim.“.

Praznik je nastao jer su za vreme cara Lava Velikog i carice Verine, u Carigradu živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima, i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iz njene odaje su bolesnici izlazili izlečeni, ali ona nije htela da im otkrije u čemu je tajna. Tek kada se uverila da sme i da im kaže, rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Deve Marije koja je Hrista Boga rodi.“

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom. Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu. Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne. Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading