93 GODINE OD ISTORIJSKOG ŠAMPIONATA Kako je izgledala reprezentacija Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu 1930? (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Nekoliko meseci pre Svetskog prvenstva, FIFA je izmestila sedište Fudbalskog saveza Jugoslavije iz Zagreba u Beograd, zbog čega su igrači iz Hrvatske odlučili da se ne odazovu pozivu selektora Boška Simonovića.

93 GODINE OD ISTORIJSKOG ŠAMPIONATA  Kako je izgledala reprezentacija Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu 1930? (VIDEO)
vikipedija/Montevideo

 

Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije bila je učesnica prvog Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je održano 1930. u Urugvaju.

Nekoliko meseci pre Svetskog prvenstva, FIFA je izmestila sedište Fudbalskog saveza Jugoslavije iz Zagreba u Beograd, zbog čega su igrači iz Hrvatske odlučili da se ne odazovu pozivu selektora Boška Simonovića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iz tog razloga, na spisku se našlo 17 igrača, od čega 14 iz srpskih klubova i tri fudbalera koja su nastupala u francuskim klubovima Sète 34 i Club Français.

Golmani:

Milovan Jakšić (20), SK Soko

Milan Stojanović (18), BSK Beograd

Odbrana:

Milutin Ivković (24), kapiten, SK Soko

Dragoslav Mihajlović (23), BSK Beograd

Dragomir Tošić (20), BSK Beograd

Vezni red:

Milorad Arsenijević (24), BSK Beograd

Momčilo Đokić (19), Jugoslavija Beograd

Teofilo Spasojević (21), Jugoslavija Beograd

Ljubiša Stefanović (20), Sète 34

Napad:

Ivan Bek (20), Sète 34

Branislav Hrnjiček (22), Jugoslavija Beograd

Blagoje Marjanović (22), BSK Beograd

Dušan Marković (24), Vojvodina Novi Sad

Dragutin Najdanović (22), BSK Beograd

Branislav Sekulić (23), Club Français

Aleksandar Tirnanić (18), BSK Beograd

Đorđe Vujadinović (20), BSK Beograd

Zbog predugačkog puta do Montevidea, koji je trebalo da traje više od 15 dana, nastup reprezentacije na prvenstvu bio je doveden u pitanje, kao i činjenica da bi se zato trebalo prekinuti domaće prvenstvo, koje je ulazilo u samu završnicu.

Utakmice

Jugoslavija je raspoređena u grupu 2 na Svetskom prvenstvu, sa Brazilom i Bolivijom. Brazil je važio za velikog favorita grupe.

Ipak, na susretu Jugoslavije i Brazila, odigranom 14. jula 1930. godine, došlo je do velikog iznenađenja. Jugoslavija je slavila sa 2:1. Tirnanić u 21. i Bek u 30. su bili strelci, dok je jedini pogodak za Brazil dao Preginjo.

U drugom meču naše reprezentacije, tri dana nakon Brazila, savladana je reprezentacija Bolivije rezultatom 4:0. Dvostruki strelac bio je Ivica Bek, u 65. i 67. minutu, a u strelce su se upisali i Blagoje „Moša“ Marjanović u 65. i Đorđe Vujadinović u 86. minutu.

Polufinale je donelo meč između Jugoslavije i domaćina Urugvaja. To je bila „repriza“ polufinala turnira na Olimpijskim igrama 1924.

Jugosloveni su iznenađujuće došli do vođstva već u 4. minutu, golom Đorđa Vujadinovića. Ipak, Urugvajci su brzo preokrenuli, golovima Čea i Anselma u 18. i 20. minutu. Nakon toga, Jugoslaviji je kontroverzno poništen gol zbog ofsajda. Do poluvremena, Urugvajci su povećali prednost na 3:1, drugim golom Anselma, u 31. minutu.

U drugom poluvremenu je Urugvaj dotukao reprezentaciju Jugoslavije sa još tri gola – dva Čea i jedan Irjartea, pa su na kraju slavili sa velikih 6:1.

Upravo zbog činjenice da je Jugoslavija poražena od Urugvaja, koji je posle postao prvak sveta, naša reprezentacija je osvojila bronzanu medalju.

Međutim, izveštaj FIFA tehničkog komiteta za Svetsko prvenstvo 1986. je uključivao i retrospektivu plasmana svih reprezentacija na prethodnim svetskim prvenstvima. Ovaj izveštaj je naveo da je SAD bila treća, a Jugoslavija četvrta, a tu praksu je FIFA i nastavila.

FIFA se rukovodila time da su ekipe SAD i Jugoslavije imale isti broj pobeda i poraza na prvenstvu (2:1), ali je SAD imala bolju gol razliku. 7:6, a Jugoslavija 7:7, tako da FIFA zvanično uzima SAD kao trećeplasiranu na Svetskom prvenstvu 1930.

Komentari(0)

Loading