Pečat Stefana Nemanje izložen u Istorijskom muzeju Srbije

09:12

Kultura 0

Olovni pečat kupljen je na aukciji u maju od grčkog vlasnika za 12.000 evra i prvi je originalni predmet Stefana Nemanje u ovom muzeju

Pečat Stefana Nemanje
Tanjug/ Strahinja Aćimović

Pečat župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka od ove nedelje je u okviru izložbe pod nazivom "Čekajući stalnu postavku" izložen u Istorijskom muzeju Srbije.

Olovni pečat kupljen je na aukciji u maju od grčkog vlasnika za 12.000 evra i prvi je originalni predmet Stefana Nemanje u ovom muzeju.

Kako je za Tanjug izjavila direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić bilo je vrlo važno ovaj pečat doneti u Srbiju.

"Od kupovine do momenta izlaganja prošla su oko dva meseca. Pečat se sada nalazi u vitrini i dostupan je svim posetiocima. Vrednost pečata za nas je nemerljiva", rekla je Bojić.

Pored pečata, u okviru izložbe nalazi se i prva i jedina kruna novovekovnog kralja Petra Prvog Karađorđevića, kao i njegov plašt, žezlo i šar.

Bojić navodi da se, između ostalog, na izložbi mogu videti žezlo Svetog Save, kruna Jelene Anžujske, garderobni predmeti malog Milutina i Dragutina, Mihajla Stonskog, kao i krunu kralja Milutina kada je već odrastao, iz male crkve u Studenici.

"Mogu se videti i žezlo i kruna carice Jelene i cara Dušana, brojne kopije fresaka i grafike iz polovine 19. veka. Tu se nalazi i oružje i garderoba dinastija Obrenović i Karađorđević", ispričala je Bojić.

Od ukupnog broja predmeta, 80 odsto su originali smešteni u vitrine, dok su oko 20 odsto idealne rekonstrukcije ili replike.

Bojić kaža da najveću pažnju posetilaca privlači upravo kruna kralja Petra Karađorđevića.

Sa direktorkom muzeja, autori izložbe su Slađana Bojković i Tijana Jovanović Češka, kao i brojni kustosi muzeja.

Izložba je otovrena od utorka do nedelje u periodu od 12-20 časova, dok su svake subote organizovane posebne vođene ture.

 

 

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Komentari(0)

Loading