VELIKO OTKRIĆE Kod Skupštine Srbije pronađen deo rimskog vodovoda

12:31

Kultura 0

Istorija snabdevanja vodom antičkog Singidunuma duga je najmanje 2.000 godina, a ostatke rimskog vodovoda pronašao je Feliks Kanic još u 19. veku

VELIKO OTKRIĆE Kod Skupštine Srbije pronađen deo rimskog vodovoda
Alo/Nikola Todorović

Deo rimskog vodvoda za koji se veruje da je izgrađen između 2. i 3. veka, pronađen je na lokalitetu kod Doma Narodne skupštine u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Muzeju grada Beograda.

Istorija snabdevanja vodom antičkog Singidunuma duga je najmanje 2.000 godina, a ostatke rimskog vodovoda pronašao je Feliks Kanic još u 19. veku.

Izgradnja rimskog vodovoda počela je sredinom 1. veka, u vreme cara Vespazijana.

Služio je za snabdevanja vodom oko 6.000 vojnika Flavijeve legije koja se nalazila na prostoru današnjeg Malog Mokrog Luga.

Kasnije je produžen do Singidunuma, novog rimskog naselja na prostoru današnjeg centra Beograda i išao je do današnjeg Kalemegdana. U podrumu Gradske biblioteke može se videti olovna cev rimskog vodovoda. 

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

Kultura

12:00

3 maj, 2024

Čuveni vođa Prvog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović rođen je 4. novembra (po starom kalendaru 3.novembra) 1762. godine u Viševcu u Osmanskom carstvu (danas Srbija) na Đurđic, od oca Petra i majke Marice. Godina rođenja se ne može tačno utvrditi, a pominje se period od 1749. do 1770. godine.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading