Vernici danas slave sveštenomučenika Januarija, sveca koji je OŽIVLJAVAO MRTVE: Obratite mu se ovim rečima za spasenje duše

18:00

Kultura 0

Sveti sveštenomučenik Januarije bio je episkop u italijanskoj regiji Kampaniji

Vernici danas slave sveštenomučenika Januarija, sveca koji je OŽIVLJAVAO MRTVE: Obratite mu se ovim rečima za spasenje duše
ATA Images

Bio je izveden pred sud u vreme Maksimilijana i podvrgavan raznim mukama, koje je on junački podnosio. Živog su ga bacili u oganj kako bi ga spalili, oganj se rashladio nevidljivom rosom, i on je ostao nepovređen nasred ognja zahvaljujući Bogu na onome što mu je podario.

Vatra ognja mu nije mogla ništa, a kada su to videli, strugali su mu kosti gvozdenim četkama, dok kosti same nisu krenule da pucaju. Sve je to on stoički podne,a njegov sledbednik, sveštenik Faust nemo je gledao muke svog duhovnog vođe, a onda su i njega vezali, pa su ih zajedno bacili u tamnicu.

U istoj tamnici bili su zbog vere u Hrista i đakoni puteolski Prokul i Sosije, i dva hrišćanina Evtihije i Akution. Svih sedam bacili su sutradan pred zveri, koje ih nisu ni takle. Tada su ih sve mačem posekli, a hrišćani grada Neapolja preneli su tajno telo svetog Januarija u svoj grad i položili ga u crkvu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

''Sveti Januarije časno je stradao 305. godine''

Do danas, mnogo slučajeva je bilo, gde su se čuda dešavala na groblju ovog svetitelja. Jedno od najzampćenijih je, da je ženi umro sin jedinac. Ona je iz crkve uzela ikonu svetog Januarija i položila na grob sina, moleći se svetitelju, a onda se dogodilo čudo. Sin joj je oživeo.

Tropar (glas 4):

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Januarije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading